Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Uniseks moda: Budući modni izraz?

Uniseks moda: Budući modni izraz?

Modna evolucija tokom prošlog veka uvela je nove ideje, trendove i forme odeće, a modni izraz ljudi nikada nije bio tako raznolik, jedinstven i, na trenutke, šokantan. Nikada, čini se, nije bilo toliko slobode i hrabrosti među ljudima da, uprkos stereotipima i pravilima, koje društvo nameće, počnu rušiti sve granice u odevanju. Nove generacije, vođene mišlju da mogu uraditi sve što požele, stvaraju novi poredak, ne obazirući se na tuđa mišljenja.

Međutim, šta se dešava kada žene i muškarci zamene uloge u odevanju? Da li bi žene trebalo da se drže ženskih odevnih komada, a muškarci muških? I na kraju, da li se termin “androgenost” ustalio i u načinu na koji se odevamo? Sudeći po skorašnjim pojavljivanjima poznatih ličnosti na raznim prijemima i nastupima, ova pojava će postati uobičajena i društveno prihvatljiva.

Tokom Met bala održanog u Njujorku, dizajner Mark Džejkobs (Marc Jacobs) je prisutne ostavio u neverici kada se pojavio u crnoj, providnoj čipkanoj haljini ispod koje je nosio samo bele muške bokserice. Svoju pojavu objasnio je rečenicom: “Nisam želeo da nosim smoking i budem dosadan.”

slika11 Uniseks moda: Budući modni izraz?

Dizajner ponosno nosi svoju kreaciju

Takođe, poznati reper Kanje Vest (Kanye West) na nastupu u okviru festivala Koačela obukao je košulju iz ženske kolekcije brenda Celine. Morate priznati ima sjajan ukus kada je ženska odeća u pitanju.

slika2 Uniseks moda: Budući modni izraz?

Kome bolje pristaje košulja?

Sa druge strane, žene poput Liv Tajler (Liv Tyler) i Tilde Svinton (Tilda Swinton) odavno eksperimentišu sa muškim sakoima, pa čak i kompletnim odelima iz muških kolekcija.

slika3 Uniseks moda: Budući modni izraz?

Tilda Svindon u "muškoj" kombinaciji

Kada se osvrnemo na daleku prošlost, shvatamo da moda napreduje, ali se mogu primetiti primese davno minulih vremena. Osvrt na renesansne portrete, koji oslikavaju muškarca ozbiljnog lica, dok sa ponosom nosi helanke, cipele sa visokom petom i periku, osećajući se pritom veoma muževno, čine da se zapitamo: šta se dogodilo sa tom raskošnom i maštovitom modom? Čini se kao da je ženska moda doživela evoluciju na mnogim poljima, a da se muška svela na dosadna crna odela i jednostavne krojeve.

slika4 Uniseks moda: Budući modni izraz?

Iz vremena kad je ovo bilo oličenje muževnosti

Društvene norme su otvorenije za ženske ekperimente po pitanju nošenja muške odeće, pa se žene smatraju hrabrima i nezavisnima, kada sa stilom nose poslovna odela i sakoe, dok se muškarci, koji se odluče na nešto “ženstvenije” modne izlete, osuđuju i ismevaju.

Srećom, promene se naziru, pa se i dizajneri, kao što su Rik Ovens (Rick Owens) i Geret Pju (Gareth Pugh), odlučuju na dizajniranje unisex odeće. Iako su visoke potpetice i suknje namenjene podjednako muškarcima i ženama još uvek tabu, svakako su veoma zanimljive za posmatranje na pisti.

Niko, naravno, ne očekuje da svi muškarci nose haljine, niti da uske suknje i vrtoglavo visoke štikle padnu u zaborav, jer su nešto muževnije kombinacije dostupne ženama, ali nam malo manje uzdržanosti, a više rizika po tom pitanju ne bi škodilo.


Nina Grbatinić je sarkastična. Često pogrešno shvaćena. Iščekuje dan kada će početi da se druži sa Karlom Lagerfeldom. “If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even start.”

Editors choice