Upoznaj Srbiju: Belocrkvanska jezera

Upoznaj Srbiju: Belocrkvanska jezera

Sledeći redovi će dokazati da nije pravilo da čovek uvek degradira prirodu koja ga okružuje i snabdeva elementima koji diktiraju uslove opstanka i normalnog odvijanja ljudskih aktivnosti.

Uz malo muke, volje, dobre ideje i još bolje namere može nastati pravi dragulj ili možda, ipak, sedam dijamanata prirode nemerljivog značaja – primer za to nalazimo nadomak opštine Bela Crkva.

Na površini nešto manjoj od 200 hektara nalazi se čak sedam jezera nastalih veštačkim putem – eksploatacijom šljunka za potrebe industrijskih grana.

A evo i kakvo bogatstvo jezerski ekosistemi kriju – štuka, šaran, som, amur i smuđ su stalni naseljenici ovih prostora.

Prvo je formirano tzv. Gradsko jezero popularno nazvano i Glavno. Ovo jezero obiluje vikend naseljima i skakaonicama, a nisu zapostavljeni ni ljubitelji kampova – u okolini Glavnog jezera nalazi se veoma posećeno kamp-naselje. I gastronomija dobija na značaju u ovom delu Republike Srbije – na obali Gradskog nalazi se zavidan broj restorana koji pružaju vrhunske usluge pripremanja hrane i napitaka i na taj način bogate boravak gostiju na još jedan način u kojem bi svako od nas uživao – neizmerno ukusnom i kaloričnom kuhinjskom trpezom!

Belocrkvanska jezera Upoznaj Srbiju: Belocrkvanska jezera

Čista voda kao glavni adut jezera

Kamperi često posećuju i Vračevgajsko jezero čiji noseći kapacitet približno iznosi 200 turista po danu.

Belocrkvanskoj lepoti pridružuju se još i Šaransko, Šljunkara, Novo i Malo jezero.

“Krštenica” jezera ne označava zagađenost i štetu kako po prirodu, tako i po zdravlje čoveka – jezera su kristalno čista, peščanih i šljunkovitih plaža i netaknute prirode koja se pruža duž horizonta.

Istorija nastanka Belocrkvanskih jezera prati liniju od vremena 1904. godine i perioda kada su ljudi eksploatisali šljunak poljoprivrednim alatima, najčešće motikom. Kako je urbanizacija uzimala maha, uz evidentan napredak tehnologije i ljudskih veština, kopanje šljunka olakšalo je korišćenje mašinerije i to najčešće bagera. Pored korišćenja šljunka za nasipanje i izgradnju puteva, u tom periodu javila se potreba za veštačkim jezerom.

Glavno Belocrkvansko jezero Upoznaj Srbiju: Belocrkvanska jezera

Stara fotografija Gradskog

Danas se Belocrkvanska jezera koriste pretežno za navodnjavanje poljoprivredno obradivih površina i snabdevanje stanovništva ispravnom vodom.

Na veliku žalost ljubitelja plivanja i ronjenja, nisu sva jezera prilagođena vidovima rekreacije – plivanju i ronjenju. Ipak, na Glavnom jezeru postoji ograđen prostor kojeg meštani i turisti nazivaju “bazen” i kao takav predviđen je za upražnjavanje aktivnosti kao što su gorenavedeno plivanje i ronjenje. Tokom letnjih meseci na Gradskom organizuju se škole jedrenja i plivanja, a tu je i memorijalni turnir “Čika Živa Stojadinović” koji okuplja vaterpolo ekipe iz cele Srbije.

Turističku ekspanziju pored izuzetnih prirodnih lepota, Belocrkvanska jezera duguju i ribolovu i gle’ čuda – sistem funkcioniše u korist prirode uz postojanje i zahtevanje posedovanja neophodne dozvole kako bi se uživalo u umirujućem dejstvu lova na jezersku ribu.

Gradsko jezero 1988. godine postalo je domaćin manifestacije “Lov na soma kapitalca”, a inspiracija za postojanje ovakvog lovnog performansa pronađena je u sećanju na soma teškog 68 kilograma i dugačkog 2,5 metara koji je u ovom jezeru upecan pre više od 50 godina.

Prethodne tekstove iz ovog serijala pročitaj ovde.


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.