Upoznaj Srbiju: Kako je ljubav sagradila most

Upoznaj Srbiju: Kako je ljubav sagradila most

Često smo izloženi tvrdnjama da ljubav ima sposobnost koju nijedno drugo osećanje nema – da pomera granice, privlači kontinente, ne razume daljine i veliča sreću. Britki umovi potrudili su se da uzvišeno osećanje pretvore u turističku atrakciju i to u jednoj od najlepših banja Srbije Vrnjačkoj banji.

Pored svih izvora i blagotvornih dejstava lekovite vode na organizam, masaža i terapija, izlazaka i ukusne hrane, ova banja krije priču koja je inspirisala Desanku Maksimović da napiše poetsko delo koje se poniznim tonom obraća ljubavi – “Molitva za ljubav”.

“…Zaklopi dušu moju sad k’o zlatnu
škrinju, načini je ljubavi hram…”

Danas ćemo prelistati priču oficira Relje i učiteljice Nade i predstaviti vam atrakciju koju ne bi trebalo zaobići ukoliko posetite Vrnjačku banju – Most ljubavi.

Dok su Vrnjačkom banjom odjekivali šapati prirode i mirna jutra, dok ljudi i deca još nisu slutili Prvi svetski rat i dok je mladalačko doba delovalo bezbrižno i slatko, upoznali su se i zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja.

I dok su bezbrižni u svojoj ljubavi ubirali plodove osećanja pripadanja drugom biću, svi poznanici veselo su klicali o Nadinom poverenju i Reljinoj bezuslovnoj ljubavi.

Kako se zločin nad čitavim čovečanstvom, Prvi svetski rat, nadvio i nad tlom Srbije, Relja braneći srpsku trobojku i grb odlazi u Grčku na ratište.

Jeste teško održati harmoniju u vezi, poznato nam je svima. Nažalost, koristeći terminologiju iz domena ljubavi specifičnu 21. veku, izraziću se – ne bi to bilo ono pravo da jedno od dvoje mladih ne upropasti sve što su njihova srca, sjedinjena u zanosu izgradila – i izmislila.

Most ljubavi 1 Upoznaj Srbiju: Kako je ljubav sagradila most

Oni su svoju ljubav zaključali

Oficir Relja, rečit momak, zavodnik i kavaljer, upoznaje mladu Grkinju izuzetne lepote i raskida zaruke sa Nadom. O daljem životu, usponima i padovima oficira Relje legenda ne beleži nikakve podatke, ali u Nadinu sudbinu upućen je svaki Banjčanin.

Nakon nesrećnog spleta okolnosti Nada ostaje u Vrnjačkoj banji, podređuje dane poslu i podučavanju dece ali njen osmeh i polet mladosti u zenicama gase se i naposletku uvenu – Nada umire.

Uprkos tužnom završetku Reljine i Nadine priče, legenda pripoveda o ljubavi kao predivnom osećanju – Nada je uspela da očuva uspomenu na srećnije dane mladosti i na veru u beskonačnost koju ljudskoj duši približava potpuno i bezuslovno predavanje partneru ili (nesuđenom) supružniku.

Potištene Nadinom sudbinom, devojke, njene prijateljice i poznanice, odlučuju da zaključaju svoju ljubav i spreče veo zaborava u nameri da je prekrije. Na mestu na kojem su se Nada i Relja najčešće sastajali – mostu u centru banje – devojke kače katance na kojima ispisuju svoje ime i ime druge polovine ljubavne zajednice.

I danas, mladi parovi “vezuju” svoju ljubav, pa na Mostu ljubavi možete zateći ogromnu količinu katanaca u različitim oblicima, bojama i veličinama, sa različitim imenima.

Most ljubavi Upoznaj Srbiju: Kako je ljubav sagradila most

Privlačan u jesen - i za odmor i za razmišljanje

Bilo kako bilo, ovaj most zaista slavi ljubav – verovali u nju ili ne, što me podseti da pomenem kako most posebno dobija na lepoti tokom jeseni – opalo lišće raznih boja, žubor vode i ogoljene grane postaju sklonište od svakodnevnih umora i nesuglasica sa partnerom (ili bez njega).

U duhu Dana zaljubljenih, svakog 14. februara na Mostu ljubavi održava se, sada već tradicionalno, takmičenje za najduži poljubac. Usudite se!

Izvor fotografija: vrnjackabanja.co.rs

Prvi tekst iz ovog serijala pročitajte ovde.


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.