Upoznaj Srbiju: Staroplaninski Bigar

Upoznaj Srbiju: Staroplaninski Bigar

Kada je priroda ukrstila mač sa snagom vode, jedna od najlepših planina na tlu Republike Srbije Stara planina postala je dom pravog ekosistemskog bogatstva – vodopada Bigar.

Stara planina, sa najvišim vrhom na tlu Republike Srbije – Midžor, 2,169 metara nadmorske visine, predstavlja reljefni oblik visokog potencijala za turističku ekspanziju u ovom delu Srbije.

Pored istaknutih zimskih sportova i skijališta pod svojim skutovima, Stara planina krije i hidrografske oblike neobične lepote – oduzimaju dah forme poput Piljskih vodopada, vodopada Toplodolske reke, vodopada Draganov vir i sličnih.

Pod kožu se posebno uvlači netaknuta, takozvana “devičanska” priroda u neposrednoj okolini vodopada Bigar.

Pribegavši pod skute Stanjinske reke u blizini varošice Kalna, vodopad Bigar predstavlja prirodno bogatstvo koje je pre dve godine uključeno u vizitorsku ponudu Stare planine, formiravši na taj način turistički proizvod od nemerljive vrednosti i umirujuće lepote.

Vodopad je dobio naziv po bigru, sedimentnoj steni iz grupe karbonatnih stena koje se najčešće formiraju oko hladnih izvora.

Od lokalnog stanovništva možete čuti hvalospeve o umirujućem dejstvu ovog kutka planine, a često će Bigar biti skriven pod, čini se, sinonimom “Golema Ripaljka”, kako vodopad obožavaoci prirode popularno nazivaju.

Vodopad Bigar Upoznaj Srbiju: Staroplaninski Bigar

Staroplaninski dragulj ostavlja bez daha

Turistički magnet vodopada je upravo Stanjinska reka, čije je korito nesvakidašnje vajarsko delo prirode, a voda ledena i “domaćica” biljnim i životinjskim vrstama prilagođenim na ovakve klimatske i uslove opstanka. Vrsta koja daje pečat ovakvom ekosistemskom komšiluku je daždevnjak koji je aktivan i zimi.

Evo pravog osveženja za sve one koji žele da pobegnu od degradacije životne sredine i zagađene vode – u podnožju vodopada voda je pitka i potpuno ispravna!

Turistička organizacija Knjaževca pobrinula se da ovaj prirodni dragulj bude lako uočljiv svima i duž saobraćajnica i puteva postavila velike panoe koji skreću pažnju na Bigar. Što se infrastrukture tiče, jasno je da je netaknuta priroda ono što posetioci žele, pa je ova latentna molba uslišena – oko vodopada postavljene su samo tzv. “pečurke” sa klupicama koje su idealne za predah, odlaganje stvari i pronalaženje najboljeg ugla za fotografisanje vodenog staroplaninskog dragulja.

Jedina greška koju možete da napravite ukoliko posetite Bigar jeste da ne obratite pažnju na kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad vodopada.

Jezera safirno-smaragdne boje sakrilo je gusto rastinje, nekih stotinak metara nadomak Bigra.

Manastir Svetog Onufrija iz 15. veka takođe se može naći na vašoj karti putovanja ukoliko posećujete Staru planinu. Manastir je dugo bio napušten, ali je 2003. godine dobijena dozvola za obnovu građevine. Ovom prilikom, pored zdanja manastira, obnovljeni su i manastirski konak, flora i fauna dvorišta, a postavljena je i nova zvonara.

Da zaključim – ako se Bigar ušunja u listu vaših želja i natera na “put pod noge”, uživajući u njemu osetićete i mističan veo srpske kulture i religije, udahnućete zdrav vazduh i prirediti očnim kapcima težak zadatak – ne trepći, upijaj ovu lepotu!


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.