Džakarta je prava užurbana metropola koja se neprestalno razvija spajajući  moderno i tradicionalno. Kosmopolitski duh je rezultat mešanja uticaja stranih i sopstvenih (čak 200) etničkih grupa. Ovaj višemilionski grad nalazi se u zapadnom delu ostrva Java.

Najčešće se pominju tri zaštitna znaka Džakarte: Monas – nacionalni spomenik, Masjid Istiqlal –  nacionalna džamija i Gereja Katedral Jakarta – katolička katedrala. Mala razdaljina izmedju njih nije slučajnost i simbolizuje ravnopravnost religija u ovoj metropoli. Od prvobitne ideje ravnopravnosti vera ostali su samo spomenici, jer čak 80% stanovnika Džakarte danas su muslimani.

1 Monas nacionalni spomenik 1024x768 Upoznajte Indoneziju: Džakarta

Monas nacionalni spomenik

Nacionalni spomenik Monas sa tornjem visine 129m, nalazi se na Merdeka skveru, u samom centru grada. Unutar Monasa nalazi se Nacionalni muzej, Hol nezavisnosti i Plamen nezavisnosti (zlatna platforma na vrhu tornja).

Mesta koja treba pomenuti su i stari grad Taman Fatahillah, Ragunan Zoo, nacionalni park Wanawisata Alamhayati, klaster hiljadu ostrva (Pulau Seribu)…

Džakarta je obično polazna stanica za obilazak indonežanskih ostrva.  U istočnom delu grada nalazi se “Indonezija u malom”, Taman Mini (TMII). Ovaj zabavni park je verodostojna interpretacija indonežanske kulture svakog kutka ove ogromne zemlje. U kompleksu pored paviljona svih ostrva nalaze se i vrtovi, hramovi, muzeji, spomenici.

2 Taman Mini 1024x655 Upoznajte Indoneziju: Džakarta

Taman Mini

Šopingholičarkama Džakarta je dobro poznata destinacija. U centru grada stacionirani su brojni tržni centri, ali i tradicionalne pijace. Ukoliko tragate za autentičnom indonežanskom robom po prihvatljivim cenama preporučuju se ITC Mangga Dua I Pasar Pagi Mangga Dua, da ne bude zabune,to jesu pijace,ali u zatvorenom prostoru i odvojenim lokalima. Klasični mall-ovi su Blok M, Plaza Senayan i Plaza Indonesia u kojim su cene drastično više. Plaza Indonesia je najekskluzivniji i u njemu se nalaze radnje svih poznatih dizajnera.

3 lux shopping mall Plaza Indonesia 1024x685 Upoznajte Indoneziju: Džakarta

Tržni centar Plaza Indonesia

Džakarta je domovina Betavi naroda. Njihova kultura je značajno uticala na način života i mnoge svečane manifestacije u gradu.  Za njih kažu da su samouki, odbijali su formalno obrazovanje zarad očuvanja svoje kulture. Poznati su po svojoj muzici, plesu, maskama, paradi i pozorištu lutaka.

4 Narod Betawi proslava Ondel Ondel 1024x588 Upoznajte Indoneziju: Džakarta

Narod Betawi proslava Ondel-Ondel

Manifestacije iz oblasti kulture i umetnosti koje se održavaju ovde su mnogobrojne: Međunarodni festival džeza, Nedelja mode (JFW),  Festival mode i hrane (FFFJ), Sajam flore i faune, Avgustovski sajam cveća, Sajam rasada i kućnih ljubimaca, Sajam kreativnih proizvoda, sajam privrede EXPO…

5 Jakarta fashion week 1024x395 Upoznajte Indoneziju: Džakarta

Jakarta fashion week

Jakarta Fashion Week (JFW) je najveći modni događaj. Na njemu najpoznatiji indonežanski kreatori (Sebastian Gunawan, Jeanny Ang, Ghea Sukasah, Putu Aliki) zajedno sa mladim dizajnerima prikazuju svoje kolekcije. Svetski modni kritičari kažu da se na JFW ne prikazuju trendi kolekcije, dok izlagači tvrde da su njihovi modeli spoj tradicije i novih vibracija.

Najbolje vreme da posetite Džakartu je između maja i septembra, a ako hoćete da vidite više od moderne metropole i osetite karnevalski duh, idite u u drugoj polovini juna, tada se slavi godišnjica grada.

Jakarta skyscrapers Upoznajte Indoneziju: Džakarta
Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and voyages by T”. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice