Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučili su da pomognu u oplemenjivanju javnog prostora 12 gradskih opština. Iako postoje mnogi načini da se ovo uradi, oni su odabrali jedan krajnje neobičan, kreativan i nov – urbane “džepove”. Urbani džepovi su projekat oživljavanja manjih gradskih zelenih površina, poput ćoškova, trgića, dvorišta zgrada i malih parkova. Uglavnom su ova mesta zapuštena, neiskorišćena i pusta, iako imaju potencijal da sa minimalnim ulaganjima postanu mesto okupljanja meštana. Ovakvi projekti česti su u svim evropskim, pa i svetskim metropolama i oni su istovremeno način da jedan grad sačuva svoju autentičnost i da se obnovi. Urbani džepovi su neka vrsta umetničkih instalacija ili skupltura koje služe za sedenje i okupljanje, rekreaciju i uživanje.

Slika 1 Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Prvi urbani džep Beograda – ugao Braničevske i Nebojšine ulice na Vračaru

Prvobitne autorke ovog projekta su studentkinje pejzažne arhitekture sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, no kasnije se projekat proširio na institucije grada i studentske organizacije. Prilikom pokretanja akcije, autorke su se vodile idejom da urbani džep, osim toga što ulepšava grad, treba da pokrene i animira lokalnu zajednicu. Dakle, u pitanju nije samo estetika, već i održavanje i razvoj ovih zelenih površina u kojem će učestvovati svi “lokalci“. Prvi realizovan projekat je na opštini Vračar, na uglu Braničevske i Nebojšine ulice. Naizgled komplikovano a suštinski jednostavno: klupice i ljuske od jaja sa malo kreativnosti i entuzijazma od ovog vračarskog zapuštenog ugla napravili su mesto sastajanja, okupljanja i druženja. Drugi projekat koji je realizovan pre samo nekoliko dana, takođe se nalazi na opštini Vračar, u Baba Višnjinoj ulici.

Slika 2 Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Urbani džep u Baba Višnjinoj ulici

Stanari Vračara, među kojima sam i ja, već su oduševljeni ovom akcijom i jedva čekaju da je podele sa komšijama sa drugih opština, kao što su Stari grad, Zvezdara, Palilula, Novi Beograd i druge. Čini se da su svi svesni da su projekti poput ovog ujedno lepi, zanimljivi, ekološki i namenjeni svima nama. Zato su priliku da učestvuju u izboru lokacija koje će biti uređene dobili sami stanari, da bi imali dodatnu motivaciju da se rekreiraju, druže i uživaju u svom kraju – i održavaju ga. Vremenom ćemo, nadajmo se, zahvaljujući ovom i projektima koji dolaze, razviti ekološku svest i želju da češće boravimo u okruženju koje je zeleno, mirno, bez buke i ušuškano.

Slika 3 Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Idejno rešenje još jednog vračarskog džepa, između Mutapove i Njegoševe

Planirana su 22 projekta, odnosno džepa. Za realizaciju ih je ostalo 20, a dok do nje ne dođe, nadamo se da će ona pejzažno, estetski i kvalitativno unaprediti živote Beograđana. Šteta je, doduše, što ovakvih akcija nema više i što ipak postoje pojedinci koji ih ne cene.

Prvi urbani džep, na uglu Braničevske i Nebojšine ulice, nalazi se svega pedesetak metara od moje ulice. Instaliran je nekoliko dana nakon što sam se doselila, kao u znak dobrodošlice. Prvih nekoliko nedelja, čak i meseci, funkcionisao je besprekorno, korišćen je sa zadovoljstvom i postizao je cilj koji mu je bio namenjen. Ipak, posle datg vremena, činjenica da oko ove zelene površine nema osvetljenja osim uličnog i da se trava ne održava kako dolikuje, preoblikovala je namenu ovog prostora. Kada na njemu ne sede besni i pijani tinejdžeri, mesto je ustupljeno beskućnicima kao krevet. Već neko vreme nisam videla nijednog lokalca kako sedi tu. Naravno, izlišno je i pominjati da se uređenjem površine niko ne bavi. Zaključak je jasan – kada su autori projekta ispunili svoju dužnost i onaj mnogo lakši i lepši deo posla ustupili korisnicima prostora, on je počeo da propada. Ovo je odličan pokazatelj nezainteresovanosti građana da nešto urade po pitanju sopstvene ulice, opštine, grada čak i ako je pola posla neko već uradio za njih. Kako cilj projekta ipak jeste održivi razvoj i angažovanje zajednice, uz sav entuzijazam ipak sumnjam da će prosečno nezainteresovano govedo i prstom da mrdne da nešto uradi. No, vreme će reći i videćemo.

Dok to vreme ne dođe, ukoliko niste među apatičnima, projekte koji se spremaju i njihova idejna rešenja možete pratiti na ovoj adresi.

Ostajte pozdravljeni, kreativni i pre svega aktivni!

Slika 4 Urbani džepovi Beograda – umetnost, praktičnost, estetika

Jedna od skica za projekte – navijam za ostvarenje!


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.