Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Usred(u) čitanja: Harry Turtledove

Usred(u) čitanja: Harry Turtledove

Prethodne tekstove iz serijala “Usred(u) čitanja” možete pronaći ovde.

Često se pitamo “Šta bi bilo kad bi bilo?”. Zamišljamo da je nešto iz prošlosti krenulo drugačije. Da li bi danas bilo bolje ili gore? Američki pisac Hari Turtldouv (Harry Norman Turtledove) najpoznatiji je upravo po uspostavljanju žanra “alternativne istorije”, jedne podvrste naučne-fantastike. Hari ne samo da se pita šta da je istorija pošla drugim tokom, već u istorijske događaje ubacuje fantastične elemente. Šta da su se vanzemaljci pojavili usred Drugog svetskog rata? Šta da je otkriven kontinent Atlantida? Šta da postoje čarolije? Šta da su putnici kroz vreme pomogli Južnjacima u Američkom građanskom ratu?

Istorija se proučava ne samo da bi se događaji spasili zaborava, već da bi se proučili procesi koji će nas nešto naučiti o sadašnjim zbivanjima. Istorija je u tom pogledu riznica za budućnost. Hari ovaj ozbiljan pristup istoriji koristi da satka veoma zanimljive i uzbudljive priče, te da nas nagna da razmislimo o nekim događajima koji se dešavaju pred nama, kao da hoće da nas upozori da sve ima i drugu stranu medalje, kao i da ništa nije poteklo ni iz čega, već sve ima svoj istorijski precedent. No, najviše od svega, Hari nas – zabavlja. Njegova sposobnost da jednim poglednom obuhvati čitave kontinente i vekove, te da nam ispriča lične ispovesti malih učesnika velikih događaja, i nadasve veština kojom tka neprekidnu nit pripovedanja – to je ono što je Harija dovelo u vrh žanrovske književnosti.

Na Usred(u) čitanja: Harry Turtledove

Majstor ogromnih saga koje se čitaju u jednom dahu

“Videssos”

Posredi je ogromna saga od dvanaest knjiga pisanih u razdoblju 1987- 2005. godine. Posredi je priča o rimskoj legiji koja se na bojištu sreće sa galskim plemenom. Zapovednik legije i poglavica poseduju čarobne mačeve koji naprave pukotinu u stvarnosti i sve borce premeste u svet sličan vremenu Vizantijskog carstva. Pun intriga i prevrata, Videsos je grad koji najviše liči na Carigrad. U njemu se rađaju carevi, opsedaju ga varvari i vodi se ljuta borba za presto. Kao poznavalac vizantijske istorije, Hari je ovde na svom terenu i slobodan da plete priču koju ćete naprosto progutati.

“Atlantis”

“Opening Atlantis”, “The United States of Atlantis” i “Liberating Atlantis” bavi se pretpostavkom da je između Evrope i Amerike otkriven kontinent Atlantida, sličan po klimi i biosferi drevnom Novom Zelandu. Počinje kolonizacija i razvija se priča slična nastanku Amerike, ali i različita utoliko što blizina Evrope i postojanje još jednog Novog Sveta rađaju neke nove priče. Zapanjujuća je sposobnost autora da nam istoriju od gotovo sedamsto godina ispriča kroz lične ispovesti učesnika velikih događaja alternativne istorije.

“Worldwar/Colonization”

Za razliku od nekih drugih autora, Hari nikada nije zvanično nadevao nazive trilogijama. Stoga je publika osam njegovih knjiga zaokružila u neku vrstu ciklusa. Posredi je ogromna saga o tome šta bi bilo da su usred Drugog svetskog rata sleteli vanzemaljci, rešeni da pokore Zemlju, ubeđeni da su Zemljani negde na nivou srednjeg veka. Razvijaju se novi ratovi, istorijski procesi su prekinuti, pokrenuti su neki novi. U priči o neophodnosti razumevanja i razuma, Hari plete neverovatnu alternativnu istoriju.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice