Ova drevna nauka i veština nastala je pre više od 3000 godina u Kini. Ona nas uči kako okruženje deluje na nas i kako da uz bolje organizovanje prostora u kome boravimo poboljšamo svoj život. FENG znači vetar, a SHUI voda. U kineskoj kulturi dobar feng shui znači dobro zdravlje i srećan život. Bazira se na taoističkoj viziji prirode, koja kaže da je zemlja živa i da ispunjena CHI energijom.

KO KORISTI FENG SHUI?

FENG ŠUI se bavi  kako stvaranjem tako i akumuliranjem pozitivne energije. To je jedna od najkreativnijih, najbezbolnijih, najlepših  i najzabavnijih tehnika, kojom možete uneti značajne promene u svoj život i svoje zdravlje. Može da ga praktikuje svako ko želi da bolje čuje sebe, upozna one delove koje još nije upoznao, kako bi ih prihvatio ili promenio po svojoj želji.

Feng Shui i boje u odevanju

  • Crna boja pomoći će vam da se drugima predstavite kao lider. To je boja boja bogatstva, moći i nepredvidivosti.
  • Žuta je topla boja koja vas čini stabilnim i zaštićenim. To je boja Sunca koja nosi snagu optimizma. Daće vam snagu potrebnu da donesete važne odluke, jer žuta boja razbistrava um. To je boja mudrosti i sreće.
  • Bela će vas osloboditi negativnih misli i depresije. Ona podstiče. To je boja čistoće spolja i snage ličnosti iznutra.
  • Crvena će uticati na vašu vitalnost. Takođe, crvena će vam dobro doći u situacijama kada treba privući pažnju i biti primećen, kako je to boja strasti, užitka, hrabrosti i moći.
  • Ružičasta boja deluje umirujuće. Smanjuje nervozu i negativne emocije. To je boja romantike.
  • Narandžasta će poboljšati vašu kreativnost i odnose s drugima. To je boja promene i snage.
  • Plava boja simbolizuje iskrenost. Takođe se vezuje za spokoj i sagledavanje sebe samog. Jako je opuštajuća.
  • Zelena je boja nade, mira, proljeća, mladosti i zdravlja. Ona je ravnoteža između toplih i hladnih tonova. Poznata je i kao isceljujuća boja.
feng shui color chart 300x300 Uvod u Feng Shui

Želite da pronađete ljubav?

Posvetite se svojoj spavaćoj sobi. Prvo i najvažnije, neka vaš krevet jasno gleda prema vratima, ali neka nije u direktnoj liniji s njima. Na ovaj način ćete primetiti romantiku kada uđe u vaš život. Sledeća stvar je da odmaknete krevet od zidova i napravite dovoljno prostora za prolaz oko njega sa svih strana. To simbolizuje vašu želju i spremnost da delite s drugima.
Kako biste još uvećali moć feng shuia stavite nekoliko lepih sitnica u desni ugao sobe. Dve mirisne sveće, svileni  jastuci ili mandarinske patke dobar su izbor. Mandarinske patkice su simbol vernosti i braka. Nakon što pronađu svog partnera, ostaju s njim do kraja života. Nemojte da koristite patkice napravljene od drveta, pošto je drvo kao element u sukobu sa zemljom.

feng shui bedroom city 300x199 Uvod u Feng Shui

Želite da pronađete posao?

Obratite pažnju na glavna ulazna vrata. Morate se pobrinuti da su u dobrom stanju. Očistite ih i popravite ako treba. Podmažite brave i neka se besprekorno otvaraju i zatvaraju. Ako teško okrećete ključ, postavite novu bravu. Uglavnom, što vam bolje budu izgledala ulazna vrata, to ćete lakše pronaći željeni posao.

Putovanja su melem za dušu
Želite da provedete godinu putujući? Stavite fotografije željenih odredišta u bliži od ulaznih vrata desni ugao doma. Ako želite putovati oko sveta tada na to područje postavite globus i zavrtite ga svakodnevno. U ovaj ugao postavite srebrnu kutiju i ispunite je razglednicama ili fotografijama željenih destinacija.

Popravite društveni život!

Ako želite da imate bolji društveni život, obratite pažnju na centralni deo leve strane svoga doma. Taj deo predstavlja zajednicu. Drveni elementi mogu aktivirati ovaj deo doma. Postavite zdravu biljku u ovo područje kako biste privukli nove prijatelje.
Ovo je idealno područje za drveni nameštaj i police za knjige, pod uslovom da nisu potpuno pune. Malo praznog prostora uvek je nužno kako bi se aktivirao kulturni rast. Ovo morate imati na umu ukoliko ste okruženi toksičnim ljudima. Najbolji način da ih se rešite je očistite ovo područje doma i kreirate što je moguće više svetla i prostora.

Budite primećeni!

Ako želite da budete primećeni, feng shui ima rešenje za vas. U centralnom delu najudaljenijeg zida vašeg stana dodajte snažne, vibrantne boje poput crvene, narandžaste ili ružičaste. Životinjski uzorci aktiviraju ovo područje, kao i svetlost. Ako se ovo ne poklapa s vašim ukusom možete na ovo područje istaknuti diplome, nagrade i trofeje.

orangewhiterm 300x225 Uvod u Feng Shui

Zarađujte više!

Ako želite da zarađujete više novca, vaš plan mora uključiti njegovo odlaganje na bankovni račun. U protivnom, trošićete ga brže nego što dolazi. Visoko zdravo drvo u keramičkoj saksiji u levom uglu doma može vam pomoći, budući da predstavlja rast i stabilnost. Smatra se da vodopadi prave milionere. Ako vam se ne sviđa ta ideja,  može poslužiti i akvarijum sa ribicama. Feng-shui ribom naziva se arowana, koju uspešni biznismeni drže radi privlačenja velikog bogatstva. Tronoge drvene žabe sa novčićem u ustima su najčešći simbol i mogu se naći u Indijan šopovima širom Beograda.

goldfish dc 12 08 300x225 Uvod u Feng Shui
Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Piše pesme, priče i svoj neobični blog. Oseća potrebu da uvek bude u toku sa najnovijim informacijama iz sveta – kako bitnim, tako i nebitnim. Živi za putovanja, druženje, modu, umetnost i ukusnu hranu. Omiljeni citat: “per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Editors choice