Brazilke su oduvijek poznate po alternativnim metodama njegovanja kože i kose. One za celulit kortiste piling pijeskom, za acai bobice su čule mnogo prije Madone, a kokosovo ulje upotrebljavaju na sve moguće načine. I ne prestaju da iznenađuju. Najnoviji “izum” je spaljivanje oštećenih krajeva kose otvorenim plamenom. Dobro ste čuli. Takozvana “velaterapia”. Poznati Viktorijin anđeo, Barbara Fialo, kune se u ovaj tretman.

Spaljivanje kose uz osmijeh Vatrom do lepe kose: Tako to rade Brazilke

Ona ističe kako njena osjetljiva kosa ne bi mogla da podnese klasičan tretman ispravljanja, te je zbog toga odlučila da kosu doslovno spali. Da joj bude ljepša. I zaista, to se ne može poreći. Ali priča o tome kako kosa nakon ovog tretmana “prodiše”, bude zdravija nego ikada i izgleda prelijepo i dalje zvuči kao ludost. Međutim, nakom gledanja klipa (za vrijeme kog se, priznajem, stalno štrecam u strahu da će sasvim ostati bez kose), moj prvi utisak je bio i više nego oduševljenje. Rezultatima, pa čak i postupkom (pomisao na to da će nešto prirodno – pa makar i vatra – da mi kosu učini zdravijom i ljepšom uvijek me natjera da razmišljam u pravcu cilj-opravdava-sredstvo).

Barbara se kune u velaterapiu Vatrom do lepe kose: Tako to rade Brazilke

Ali u sištini, cijela priča se čini kao ludost. Mnogi frizeri širom svijeta oglašavali su se u šoku, i opovrgavali teorije o korisnosti tog tretmana. Međutim, to nije spriječilo Brazilke da nastave da naizmjenično gaje i spaljuju svoju kosu, ni nas “obične smrtnike” da im zavidimo. I na hrabrosti, i na ljepoti i na idejama. Ili da ih kudimo. Iz ista tri razloga.

Što se mene tiče, ja sam djetinje oduševljena. Možda malo uplašena. Ali mi je sve nekako jasno. Sem jednog: Kako istrpe taj sigurno nepodnošljiv miris spaljene kose, i stalni strah? A sa druge strane, i to mi je prilično jasno. Ovo je doba estetike. Sve će se istrpiti zbog ljepote…

Uostalom, pogledajte, pa prosudite sami.

Katarina Đošan

Editors choice