Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Braća Kličko i dalje nastavljaju da ispisuju stranice istorije svetskog boksa. Uprkos optužbama da imaju fantastičan menadžerski lobi koji im pronalazi lagane protivnike, uspevaju da elegantnim i prefinjenim načinom boksovanja dominiraju poslednjih nekoliko godina.

U subotu 18. februara, stariji od dvojice braće, Vitali (Vitali Klitschko), odbranio je WBC titulu u superteškoj kategoriji pobedivši na poene izazivača, Britanca Dereka Čisoru (Dereck Chisora). Popularni “Del Boj” je sam izazvao Klička zapretivši mu da će ga nokautirati najkasnije do kraja osme runde, iako je u poslednja tri meča doživeo dva poraza. Prazne pretnje mu ništa nisu donele, ostao je potpuno nemoćan pa je šampion iz Ukrajine slavio jednoglasnom odlukom sudija i tako došao do svoje 44. pobede u karijeri.

Meč koji je održan u prepunoj minhenskoj dvorani “Olimpija hale” imao je svoju veoma zanimljivu uvertiru. Naime, na zvaničnom merenju dan pred meč, Čisora je ošamario Klička, ali je veći sukob izbegnut brzom reakcijom organizatora koji su razdvojili zaraćene strane. Tamnoputi Britanac je izgovor za jeftin potez našao u borbenom raspoloženju, kao i u mržnji koju oseća prema Ukrajincu, jer je kako kaže “pokvario ovaj sport”. Iako je Vitali mirno reagovao, fama oko ovog događaja je široko odjeknula i cela situacija je naišla na osudu javnosti.

SLIKA 1Neočekivan uvod Čisora udara šamar Kličku Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Neočekivan uvod - Čisora udara šamar Kličku

Bezobrazni Derek je svoju preku prirodu i teatralnost pokazao i neposredno pred početak borbe, kada je u lice mlađeg Klička, Vladimira, koji je inače bio u bratovljevom timu, pljunuo vodu koju je držao u ustima. Publika ga je do tog trenutka i nekako trpela, iako je proglašen za sramotu boksa i čoveka koji je ukaljao plemenitost ove veštine, ali je ovo bila kap koja je definitivno prelila čašu. Odraz tome bilo je zviždanje nezadovoljne i razočarane publike tokom intoniranja britanske himne “God Save the Queen”.

SLIKA 2 Još jedna od budalaština koju čini Del Boj. Vladimir ostaje potpuno miran Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Vladimir ostaje potpuno miran na još jednu budalaštinu koju čini Del Boj

Sam meč nije doneo ništa neočekivano, Kličko je brzo nametnuo svoj stil igre i prvih nekoliko rundi dobio sa lakoćom. Zbog znatno veće visine i većeg raspona ruku, uspeo je da protivnika drži na distanci i svojom levicom kljuca direktima kada god je za to imao prilike. Spuštenim gardom je prizivao Čisoru da ga napadne kako bi ga što češće kažnjavao razornim udarcima desnom rukom. Vodio je borbu prednjom rukom, a zna se da ko to uspe u boksu, na kraju i slavi. Zadao je veliki broj udaraca u glavu protivniku, koji nikako nije uspeo da ga ugrozi. Čisora je pokušavao da otvori Klička udarcima u telo, ali dominaciju Ukrajinca nisu ugrozila svega tri do četiri prava udarca koje je primio.

SLIKA 3 Čisora je s vremena na vreme pogađao u telo ali često promašivao. Kličko je kažnjavao svaki takav promašaj...pravi primer kombinacije udaraca u protivničku bradu Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Pravi primer kombinacije udaraca u protivnikovu bradu

Završne runde, Vitali je odradio krajnje profesionalno i rutinski priveo meč kraju. Ipak, dugo očekivani nokaut je izostao. Razlog tome je povreda levog ramena Vitalija Klička, koju je doživeo u četvrtoj rundi. Istegao je tetivu pa je izgubio snagu kojom bi matirao protivnika. A “Del Boj”? Pa on jednostavno nije bio sposoban da obori “Doktora gvozdenu pesnicu”.

SLIKA 4 Šampionski stav velikog šampiona Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Šampionski stav velikog šampiona

Reč doktor u njegovom nadimku označava njegovu gospodsku i školovanu stranu. On je naime, doktor nauka i osnivač političke stranke u Ukrajini pod nazivom “Udar”, koja se bavi borbom protiv korupcije. Još jedan interesantan detalj povezuje dvojicu braće. Naime, njihova majka im nikada neće dozvoliti međusobnu borbu koja bi označavala objedinjavanje titula koje poseduju.

Ovaj meč je i posle poslednje runde bio daleko od završenog. Kada su svi mislili da je sa borbom gotovo, neočekivano je usledila i završna runda u kojoj su učestvovali Čisora i bivši bokser, sada stručni konsultant jedne britanske televizije, Dejvid Hej (David Haye). Njih dvojica su se potukli na konferenciji za štampu posle nekoliko razmenjenih prozivki. Letele su pesnice, flaše, stalci za kameru, bilo je i krvi, a najgore je prošao Hejev menadžer, sa nekoliko posekotina iznad levog oka. Oba učesnika su kasnije privedena na ispitivanje, a Dereku Čisoru preti čak i doživotna suspenzija i oduzimanje profi licence.

SLIKA 5 I posle tuče tuča...Hej i Del Boj u krvavom obračunu na konferenciji Veliki Vitali Kličko odbranio svetski tron

Hej i Del Boj u krvavom obračunu na konferenciji

Sve u svemu, pobedio je bolji borac. Kada se posle svega podvuče crta, jedino nam ostaje da čestitamo Vitaliju na svemu što je uradio, skinemo kapu zbog načina na koji je uspeo da se izdigne iznad provokacija, povrede i svih pojava koje su bile u vezi sa ovim događajem i poželimo još jednu uspešnu borbu pred kraj blistave karijere.


Nikola Đukić živi svoj san. Čovek čije je drugo ime akcija, u neprestanoj je potrazi za kvalitetom koga ima sve manje. Verno odan muzici i svojoj prvoj ljubavi – sportu. Perfekcionista.

Editors choice