Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Visoke štikle: Da li su vredne rizika?

Visoke štikle: Da li su vredne rizika?

high heels without pain Visoke štikle: Da li su vredne rizika?

Da li vama visoke štikle "daju" ili "oduzimaju" moć?

Nositi štikle ili ne nositi štikle, pitanje je sad. Ženski odgovori na ovo pitanje se ozbiljno razilaze. Imam prijateljicu koja se zarekla da nikada više neće nositi štikle, jer je bila ubeđena da “oduzimaju njenu moć”. Umesto toga, preferira da bezbrižno kaska okolo isključivo u Gucci mokasinama i Chanel moto-čizmama.

Sa druge strane, ja sam privrženica visokih potpetica i osećam nekakav polet dok ih nosim. Rekla bih da barem pet od sedam dana u nedelji nosim štikle (što može da varira u zavisnosti od mog socijalnog kalendara). Ova praksa, nažalost, ne čini dobro mojim kolenima i stopalima. Kako su skorašnja istraživanja dokazala, štikle nisu samo bolne za nošenje, one štete i vašem zdravlju.

Statistike pokazuju da je više od 40% žena koje nose visoke potpetice doživelo nesreću u njima, najčešće padajući sa njih. (Ova studija očito ne uzima u obzir onaj zastrašujući blam kroz koji prolazite u takvoj situaciji.) Najvažnija informacija koju sam saznala jeste da štikle iznad 7cm nose ozbiljan zdravstveni rizik zbog neravnomerno raspoređenog pritiska na vašem stopalu, što loše utiče na manje-više svaki deo vašeg tela dok hodate. Srećom, popularnost platformi umanjuje ovaj globalni zdravstveni problem, jer platforme uspevaju da tu težinu uravnoteže.

Međutim, ako ste od onih koji veruju u zavodničku moć štikli – gospodin Lubuten (Louboutin) jeste – možda bi takođe trebalo da poslušate sledeći podatak. Skorašnji izveštaj, koji je objavio poznati magazin “Time”, tvrdi da patite uzalud. Većina muškaraca uopšte ne primećuje efekat visokih štikli! Promena u držanju koja dolazi sa visokim štiklama, duže noge, podignuta zadnjica i ispupčen torzo – vi to vidite, ali ne i muškarci. U “Time”-u takođe tvrde da će, pre nego visoke štikle, pojedini plesni pokreti biti indikatori muške “reproduktivne reakcije”.

Hmmm, zanimljivo, jer baš jutros kad sam svratila do Obilićevog venca na kafu, i konobar i jedan markantni biznismen za šankom pohvalili su moje štikle rečima: “Imaš fenomenalne cipele! Zaista izgledaš sjajno u njima!”

(Možda se malopređašnje pravilo odnosi samo na nevelegradski i nemetroseksualni deo muške populacije.)


Kristina Grabež je marketing guru i melanholična Beograđanka koja voli da zagrebe u svaku umetnost. Možete je videti kako svakodnevno šparta od izložbi slika do koncerata i pozorišnih predstava, balansirajući svoju džigljavu malenkost na ultratankim dvanaesticama.

Editors choice