Prethodne tekstove iz serijala “Vodič kroz gastro partijanje” možete pročitati ovde.

Ljudi vole umake. Ja volim umake. Umakanje štapića, povrća, ražnjića i svega ostalog sa sufiksom –ća je zanimljivo, očaravajuće, neodoljivo i zabavno.

Umaci svakako treba da vam se nađu pri ruci, jer imaju posebne moći isceljenja, stvaranja atmosfere i spajanja nespojivih članova postavljenih za istom trpezom. Umak će vam pomoći da ostavite utisak, ali i bogami odmoći ako ga slučajno ponestane. Dakle, ako je umak, neka ga ima mnogo. Ako nestane povrća predviđenog za umakanje, sigurno će se naći nešto drugo što je adekvatna zamena. Ali, ako nestane umaka – nadrljali ste!

Znate ono kada jedete najfantastičnija vrela krilca sa roštilja? Ako to znate, onda znate da su još fantastičnija uz zdelicu dobro začinjenog umaka od jogurta ili salsu od paradajza.

Mogućnosti su bezbrojne. Mogu sada da vam nabrojim 10 različitih umakalica samo na bazi jogurta, a gde su tek domaći majonezi, holandezi, paradajzi i senfovi!

Ono što je dobro u celoj priči jeste da vam za umake na bazi jogurta nije potrebno nikakvo kulinarsko iskustvo. Ako ste dan ranije spalili kuhinju dok ste pržili jaja na oko, nemojte da vas to pokoleba, jer vam je za ovakve jogurt-umake potrebna samo varjača. Ali bukvalno – samo varjača!

Umak od mirođije i sremuša može da bude na bazi jogurta, ali i ne mora. Ja sam ga ovog puta pravila samo od kisele pavlake, a sa dodatkom jogurta nećete mnogo da pogrešite. Pogodan je za piletinu, ali i za sveže povrće, pa čak i za grilovano povrće. Osvežavajuć je, kiselkast i mirisan.

Sremuš je divlji beli luk, ali nije tako “smrdljiv” i dominantan, tako da ne morate brinuti za “mirisne” posledice.

Sastojci:

180ml kisele pavlake

4-5 kašika maslinovog ulja

sok od pola limuna, ili više, ako želite da umak bude ređi

pola veze sitno seckanog sremuša

pola veze sitno seckane sveže mirođije ili 3 kašike suve

so, biber

Priprema:

Prvo pomešati pavlaku sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Doterati željenu gustinu, pa začiniti i ohladiti.

image1 picnik2 Vodič kroz gastro partijanje: Umak od mirođije i sremuša

Različite mogućnosti serviranja su još jedna od vrlina umaka

Prijatno!


Milica Cvetković je strastveni gurman i nepopravljivi hedonista. Sanja o KitchenAid mikseru, sopstvenom kuvaru i školovanju u Parizu. Autor je bloga Milin kuvar, zbirke samostalnih i adaptiranih recepata. Vole je svi kojima je ikada kuvala.

Editors choice