Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Vodite ljubav, a ne rat kada je muzika u pitanju

Vodite ljubav, a ne rat kada je muzika u pitanju

Ona plače uz Adel (Adele), đuska uz Džej Lo (Jennifer Lopez) i “Dance Again”, a voli da uživa u ritmovima popa i r’n’ba. A on, za razliku od nje redovno posećuje Guču, đuska uz trubače i voli narodnjake, praćene harmonikom i, kako kažu, teškim trilerima. A vole se. Ipak, da li muzičko opredeljenje može da utiče na ono što im je zajedničko, a to je ljubav? Da li muzika može da bude prepreka u ljubavi?

Za početak da nabrojimo razloge koji mogu da naruše sreću takvom zaljubljenom paru. Šta kada  npr. treba da izađu zajedno u grad? Ona poželi da idu na  elektro žurku gde dj-evi puštaju njene omiljene strane hitove. Dok bi on hteo da je izvede u neki restoran ili kafanu na tamburaše ili narodnu muziku. Šta onda? Ne postoji mesto koje bi i nju i njega učinilo srećnim i zadovoljilo ih oboje. Ponekad ne postoji prostor za kompromis. Ili, kada u trenucima samoće želimo da se osamimo uz omiljenu muziku i ne razmišljamo o poslu i problemima. Ako živite zajedno sa partnerom, to može da predstavlja problem.

Isto tako, dođu trenuci kada poželimo da pojačamo muziku do daske. Preglasna muzika nas nekad oslobađa frustracija i daje nam mir. Uz pomoć nje oslobađamo suvišnu negativnu energiju. Svi mi, ponekad u svom životu imamo trenutke tipa: “Komšije će da me biju zbog preglasnog rokenrola.” A šta ako umesto rokenrola zapeva Sinan, Seka, Stoja?  Naravno, to lepšoj polovini koja sluša Rijanu (Rihanna), Džej Lo i sl. ne prija. Nastupa uobičajena reakcija. “Prekini to, kako možeš to da slušaš, ja ne mogu više ovako…”

slika 144 Vodite ljubav, a ne rat kada je muzika u pitanju

"I wanna dance and love and dance..."

Sve je više primera osoba  koje slušaju određenu vrstu muzike, pa se i oblače po uzoru na svoje muzičke idole. Fanovi metal muzike se oblače u crno, nose široke majice, oči su im zatamnjene. Isto tako i pobornici narodne, tzv. popularne (turbo-folk) muzike sve više i više, po ugledu na (ne)poznate pevačice nose uske haljine sa premalo materijala koje pokazuju previše. Ne kaže se uzalud – kakvu muziku slušaš, takav ti je život. Ako želiš da stvoriš prvi utisak o nekome, pitaj ga koja mu je omiljena pesma. Naučnici su dokazali da muzika koju slušaš može da utiče na raspoloženje, pa tako i na raspoloženje između partnera koji slušaju različitu vrstu muzike. Malo je onih koji zaista vole od “Silvane do Nirvane”, a sve više njih se tako deklariše.

Postoje ipak oni koji su izraziti protivnici drugih vrsta muzike osim one koju slušaju. Pa tako obožavaoci rep muzike, osim što slušaju samo i isključivo rep, govore i tim slengom. Nemojte se začuditi ako vam se obrate rečima: “’De si bro, š’a ima?”. Tako je jednu moju drugaricu dečko (inače reper) počeo da muva koristeći reperski sleng. I ona uopšte nije mogla da shvati šta je on hteo da kaže. A bilo joj je glupo da ga pita, opet i opet i opet. Nisu mogli da uspostave komunikaciju i da se bolje upoznaju. Epilog toga bio je prestanak dopisivanja, a kasnije i komunikacije. Na pitanje da li opstaje ovakva veza, rekli bismo “da” ako ste spremni na kompromise kada je muzika u pitanju. Ako možete da poštujete tuđi izbor i neko drugi će poštovati vaš. Ako niste spremni za ovaj korak opremite se slušalicama. Možda je to idealno rešenje, kojim dobijate i sklad u vezi i sklad u duši.

Slika 341 Vodite ljubav, a ne rat kada je muzika u pitanju

Slušalice su spas da ljubav opstane

Zato, pokušajte da se prilagodite partneru. U svemu, pa i u muzici. Poštujte njegov izbor. Slušajte ono što vas ispunjava, ali napravite izuzetak, pa ponekad posetite i drugačija mesta. Ne uvek i ne bilo kakva mesta, a ako su muzički ukusi toliko različiti, ne preostaje vam ništa drugo nego da tražite partnera tamo gde izlazite. Sigurno je tu jer voli takvu vrstu muzike. Za kraj, zaplešimo svi u ritmu sreće i ljubavi.


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Editors choice