Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Volterovo ljubavno pismo iz zatvora

Volterovo ljubavno pismo iz zatvora

Fransoa Mari Arue, zvani Volter potiče iz buržoaske porodice i jedan je od pisaca i filozofa koji je zbog svojih shvatanja bio u zatvoru i dvaput izgnan iz svoje rodne Francuske. Sarađivao je sa piscima slobodnog duha i razmišljanja. Posebno se divio Engleskoj i njenoj kulturnoj eliti, tako da je njegovo prvo delo “Filozofska pisma” pohvala engleskom liberalizmu i kritika francuskih institucija.

Pored svojih filozofskih razmišljanja Volter je u istoriji ostavio jedno od najlepših ljubavnih pisama. Napisao ga je sa samo 19 godina u zatvoru u Hagu 1713. godine, a upućeno je njegovoj velikoj ljubavi Olimp Dunover.

Pročitajte ove romantične reči, koje posebno dobijaju na težini zbog specifičnih uslova u kojima su nastale.

Voltaire+Olympe1 Volterovo ljubavno pismo iz zatvora

Ja sam zatvorenik ovde u ime kralja; oni mogu da uzmu moj život, ali ne ljubav koju osećam prema vama. Da, moja divna ljubavnice, noćas ću vas videti, pa makar morao da stavim glavu na panj zbog toga.

Za Boga miloga, ne govorite mi o takvim katastrofalnim uslovima kako pišete; morate živeti i biti oprezni; čuvajte se gospođe vaše majke kao svog najvećeg neprijatelja. Šta da kažem? Čuvajte se od svih; ne verujte nikome; budite u pripravnosti čim mesec bude vidljiv; ja ću napustiti hotel inkognito, uzeti fijaker i vozićemo kao vetar prema Ševeningenu; poneću papir i mastilo sa mnom; mi ćemo pisati naša pisma.

Ako me volite, uverite sebe; i pozovite sve svoje snage i um da vam pomognu; ne dozvolite vašoj majci da nešto primeti, pravite vaše slike, a budite sigurni da pretnja najvećim mučenjem neće me sprečiti da vam služim. Ne, ništa nema moć da me odvoji od vas; naša ljubav je zasnovana na vrlini i trajaće dokle god mi živimo. Adieu, ne postoji ništa što neću biti hrabar da učinim za vas; vi zaslužujete mnogo više od toga. Adieu, moje drago srce!

Olivera Denčić

Editors choice