Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Vreme za uzbunu: Promene na stopalima

Vreme za uzbunu: Promene na stopalima

Stopala su, osim tokom letnjeg perioda, uglavnom ”zatvorena” u čarape i cipele, možda im posvećujemo manje pažnje nego drugim delovima tela, ali iznenadiće vas saznanje, koliko su zapravo bitna. Naime, ona mogu biti pokazatelji stanja organizma, ukazati na neke zdravstvene smetnje i probleme i ne bi bilo loše da nekada oslušnete šta ima da vam kažu.

1. Hladna stopala

Hladna stopala, i ekstremiteti poput ruka i šaka, pokazatelj su slabe cirkulacije, odnosno slabog protoka krvi kroz sve arterije i kapilare u telu. Uzrok tome je u nedovoljnom kretanju ili prekomernom pušenju i nedostatku kiseonika. Kontaktirajte lekara, ako pored hladnoće, osećate i bol u stopalima.

2.Stopala koja svrbe

Ako osećate potrebu za češanjem stopala, ili imate neki vid osipa koji vas svrbi, verovatno ste dobili neku gljivičnu infekciju, usled dugog hoda ili stajanja u uskoj ili vlažnoj obući. U apoteci će vam dati adekvatnu mast, samo morate biti pažljivi sa zalečenjem, da bi se, uporna gljivica, ne bi opet vratila.

red Vreme za uzbunu: Promene na stopalima

3. Promenljivost boje stopala

Uzrok tome mogu biti dva gore navedena razloga, infekcija i cirkulacija, mada postoje slučajevi kada se stvaraju ugrušci, koji prave zastoje u pumpanju krvi u stopalo, pa će se javiti nagla obojenost, ponekad praćena grčevima.

4. Promenljivost oblika prstiju

Ako se prsti i deo oko nokta polako menjaju, pritom stvarajući zadebljanja i mogućnost urastanja nokta, lekari i dermatolozi tvrde da je to simptom da sa krvotokom i plućima nešto nije u najboljem redu. Preporučuju pregled i proveru krvne slike, jer samo loše pumpanje srčanih komora, može da stvara toliko vidljive promene na stopalima.

5. Otečene noge

Ovo stanje stopala je veoma često, ako dugo stojite ili nosite usku obuću. Ako se stanje ponavlja, iako niste hodali dugo, kontaktirajte lekara, jer postoji mogućnost da se određena količina vode zadržava u organizmu.

6. Peckanje stopala

Osećaj kao da stopala gore, uz blago peckanje, koje može da varira i do grča ili bola, uglavnom označava umor, i posledicu naprezanja. Ako se često događa, postoji mogućnost i da je neka od kožnih infekcija zahvatila zonu stopala. Krajnji i najozbiljniji simptom može ukazivati na neki vid dijabetisa.

7. Žut nokat

Čim nokat gubi boju, znači da gubi neki vitamin, ali ako menja boju i žuti, sigurno je gljivična infekcija, koju morate kozmetički tretirati i adekvatno izlečiti.

Ivana Spasojević

Editors choice