Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Wannabe intervju: Farandula

Wannabe intervju: Farandula

One su talentovane, inspirativne i veruju u moć stila. Kriju se iza breanda Farandula i donose fantastičnu priču o modi pravo iz Slovenije!

WANNABE MAGAZINE: Recite nam nešto o Faranduli. Kako je ova priča počela?

FARANDULA: Farandula modni brend je osnovan 2009. godine od strane Mateje Krofl (Mateja Krofl) i Tinke Domjan (Tinka Domjan), dve godine nakon završetka studija dizajna mode i tekstila na Univerzitetu u Ljubljani. Tokom i nakon studija, obe su bili aktivno uključene u mnogim oblastima. Tinka je stekla iskustvo vodeći dizajnerske radnje, radeći na izgledu dizajnerskih radnji i modnom marketingu, dok je Mateja radila na izradi kostima za nekoliko video-spotova i pozorišnih predstava. Osim toga, dizajnirala je sopstvene kolekcije koje su bile predstavljene u Sloveniji (Glamourbia, Galerija savremene umetnosti iz Celja) i inostranstvu (kolekcija (Ne)Vidljiva, Nedelja mode alternativnih uzoraka, London). Ona je bila nagrađivana za svoja dostignuća kao najperpektivnija 2007. godine u oblasti modnog dizajna u Mesecu dizajna.

Far A 9a Wannabe intervju: Farandula

Tinka i Mateja su 2008. bile finalisti na Internacionalnom takmičenju u sferi modnog dizajna Mittelmoda sa svojom kolekcijom Imperial Nostalgia, kojom su osvojile prvu nagradu i na ComeOn Project-u u Lago di Komu u Italiji

Otvaranje ekskluzivne radnje “Farandula” i predstavljanje prve kolekcije je bilo u februaru 2009. godine, a u avgustu iste godine Farandula kolekcije su postale dostupne u “Ljubljana Maksimarketu”. Nažalost, “Farandula” prodavnica je morala biti zatvorena krajem 2010. godine i njen showroom je prebačen u manji studio. Uprkos teškom periodu, Farandula je uspela da sačuva svoju viziju. Kao pobednik “Design Assembly”-a, gde je brend nagrađen “K&Ö Fashion” nagradom 2010. godine, Farandula je dobila priliku da svoju kolekciju proleće/leto predstavi već u proleće 2011. u prestižnoj “Kastner&Öhler” robnoj kući u Gracu u Austriji. U oktobru 2011. i aprilu 2012. godine Farandula je učestvovala na premijernom predstavljanju kolekcija slovenačkih dizajnera za predstojeću sezonu na “Philips Fashion Week”-u u Ljubljani. U aprilu 2012. je takođe učestvovala u showroom-u u ime “Internacionalnog Fashion Week”-a u Ljubljani, a mesec kasnije u Zagrebu na zagrebačkom Sajmu mode (Sajam mode Fashion.Hr Industrija.).

Farandula kreira svoju jedinstvenu viziju održive i etičke mode. Gde pronalazite inspiraciju?

Inspiracija su ljudi… Pravi, a i oni imaginarni. Priče… One koje su se dogodile i one koje nikada neće. Mesta… Koja su puna oblika, mirisa i melodija ili ona tiha, usamljena, gde vreme ne znači ništa. Inspiracija dolazi iz svih vremena i od svuda. Iz filmova, istorijskih priča, dizajna, arhitekture, različitih modnih stilova prošlosti i konačno, od sadašnje mode. Ove karakteristike pomešane su sa sećanjima, snovima i nerođenim idejama. Normalno, u vreme kada počnemo da mislimo o novoj kolekciji, pojavi se nešto ili neko, što nas inspiriše i diktira nam pravac.

Far A 7a Wannabe intervju: Farandula

Farandula kolekcije su na granici između trenutnih modnih trendova i naše sopstvene vizije, po pitanju inspiracije, u kojoj smo moj partner i ja uhvaćeni u vreme stvaranja

Kako bi opisala slovenački modnu scenu?

Slovenačka modna scena je, bar po slovenačkim modnim dizajnerima, koji manje ili više kreiraju unikatne proizvode, kvalitetna i ekstremno svestrana. Još uvek je zatvorena samo u slovenačkoj teritoriji. Velika slovenačka modna industrija je praktično propala i sada je scena okrenuta ka mladim slovenačkim brenodvima koji pokušavaju da prežive na malom slovenačkom tržištu. Moda u svetskim razmerama postala je biznis koji vode velike korporacije i za male brendove je veoma teško, posebno sa finansijskog aspekta. Inicijalna investicija u kolekciju, koja se odnosi na kvalitetne materijale i proizvode, je ogromna i ne ostane mnogo za promociju i širenje na inostrano tržište.

Slovenačko tržište je veoma malo i specifično i zbog toga mi smo ostali bez našeg brenda Farandula limited. Mi smo posao započeli na samom početku ekonomske krize u našoj državi i zbog toga je još i teže. Činjenica je da je konkurencija na tržištu velika, posebno ako uporedimo stil i filozofiju našeg brenda sa brendovima koje vode megalomanske korporacije. Naše mesto, prepoznatljivost i ekskluzivnost može biti postignuto jedino inovativnošću. Naravno, to nije bez značajnih finansijskih problema i žrtava. Kako god, mi verujemo u našu ideju o modi i nadamo se boljoj budućnosti.

Šta misliš o modi u svom gradu?

U principu, stil oblačenja koji se može videti na ulicama Ljubljane u mnogome se razlikuje od stilove u drugim malim gradovima u Sloveniji. Iako možemo primetiti i individualne stilove, najviše možemo primetiti klasičan modni stil sa pečatom H & M, Zara itd. Čini se da što je veća ponuda jeftinije robe na tržištu, ljudi se manje trude da izraze svoju individualnost kroz oblačenje. Izgleda je ekonomska kriza pogodila i kreativnost. Slovenački modni spektar je prosečan i postao je predvidljiv, manje ili više je fokusiran i diktiran od strane jeftinih svetskih manufakura. Istina je da je slovenački modni svet mali, i trenutno nema mnogo moći, ali takođe poseduje i “mali” ukus i potrebu za nošenjem individualnih stilova.

Far A 8a Wannabe intervju: Farandula

Mi verujemo u našu ideju o modi i nadamo se boljoj budućnosti

Planovi za budućnost.

Ovo pitanje je možda najteže za odgovoriti. Iskreno, teško je govoriti javno o našim planovima zato što se u mnogome odnose na naša nadanja i snove. Jedino možemo reći da iskreno verujemo u Farandula-u i da se nadamo da će se naša vizija mode preneti van granica naše države.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Editors choice