Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Wannabe intervju: Marta Miljanić

Wannabe intervju: Marta Miljanić

elle21 Wannabe intervju: Marta Miljanić Svoju prvu kolekciju Marta Miljanić je predstavila na prošlogodišnjem Belgrade Fashion Week-u, a ove godine osvojila je Elle Fashion Award za dizajnerski talenat.

WANNABE MAGAZINE: Kakvi su tvoji utisci sa ovogodišnjeg Belgrade Fashion Week-a?

MARTA MILJANIĆ: BFW je svakako manifestacija koja pruža priliku kako dizajnerima da prikažu svoj rad, tako i određenoj publici da prati taj rad.
Drago mi je što kod nas ima toliko imena koja su za čistu pohvalu, ne samo zbog talenta, već i zbog originalnosti. Izdvojila bih: Anu Šekularac, Tijanu Pavlov, Tamaru Radivojević, Dejana Despotovića, Anu Ljubinković, Jelenu i Svetlanu Proković, Marka Mitanovskog, pa čak i Ivanu Pilju. I pored teorije da je ova zemlja “modno mrtva” oni uspešno opovrgavaju te tvrdnje.
Na ovom BWF na mene su najveći utisak ostavile revije Tamare Radivojević, Revija Sećanja, Ane Šekularac, Dejana Despotovića i Tijane Pavlov.

Za koga stvaraš?

Stvaram za ljude sa stavom, za ljude koji znaju da prepoznaju autentičan rad i za one koji se ne boje da se nose u tom duhu.

Gde pronalaziš inspiraciju?

Moja večita inspiracija i druga ljubav je muzika. Muzika produbljuje moja čula i otvara mi čitav spektar novih ideja. Muzika i moda su ionako usko povezane, jedno bez drugog je nezamislivo. Uglavnom kad radim fokusiram se na određeni žanr koji mi u tom momentu prija i prepustim se. Za mene je to pun pogodak.

Šta smatraš svojim zaštitnim znakom?

Može se reći da su moji zaštitni znaci svedenost i naglašena forma. Ponekad to može biti veliki izazov, jer previše svedene i naglašene stvari mogu delovati dosadno. Zato dok radim svu pažnju usmerim na neki detalj koji će dići čitavu priču na viši nivo, koji će joj dodati na vrednosti.

190563 1870448610969 1533742753 1987333 2582348 n Wannabe intervju: Marta Miljanić

Šta najviše voliš da kreiraš?

Ne postoji stvar koju najviše volim da kreiram. Jednostavno, volim sve da radim, a najviše kada se pojavi dobra ideja koju treba razraditi i produbiti.

Šta te je navelo da se baviš ovim poslom?

Čitav život sam bila okružena umetnicima i kretala sam se u takvom društvu. Da bude još bolje, ništa mi od toga nije bilo nametnuto. Pola moje porodice je u umetničkim vodama, da tako kažem, ali niko od njih nije očekivao da ja budem dizajner, slikar, glumac, arhitekta ili slično. U meni se jednostavno rodila ta strast i želja da se bavim nečim stvaralačkim. Kako sam sazrevala, tako sam shvatala da je jedini način na koji mogu da prenesem neku emociju putem stvaralaštva. A stvaralački rad je zapravo i najteži rad.

Da li tvoje zanimanje utiče na tvoj stil?

Moje zanimanje nije konkretno uticalo na moj stil. Moj stil sam gradila godinama i ogromna je razlika između mog stila i onoga što ja dizajniram. Sopstveni stil govori dosta toga, čak donekle kakvi smo i logično je da je stvar lične prirode.
Dok dizajniram ne razmišljam o sebi, u glavi uvek imam neku osobu koju mogu da zamislim u mojoj odeći.

Da li je važnije stvarati vodeći se svojom maštom, ili vodeći se drugima i zaradom?

Dok stvaram pratim sopstveni instinkt, oslanjam se na svoje ideje i trudim se da se distanciram od svega dok sam u stvaralačkom procesu. Mislim da je to najbolji način da se fokusiraš na svoje ideje i da ih razvijaš, a da pri tom druge stvari ne ukaljaju tvoje razmišljanje. Tada ne obraćam pažnju na druge stvari, niti dozvoljavam da me druge stvari izbace iz težišta. Mnogi će možda pomisliti da je lako baviti se ovim poslom, ali dizajniranje ipak zahteva veliki mentalni napor (mislim da će ovo shvatiti na pravi način oni koji se istim bave). Što se tiče zarade, na nju ne mislim toliko dok radim, ali ipak osećam veliko zadovoljstvo kada vidim da publika, kupci, pa čak i kritika, prepoznaju poentu mog rada i kad su spremni da odvoje novac za moje stvari jer one vrede.

DJT2228 Wannabe intervju: Marta Miljanić

Gde u svetu je, po tvom mišljenju, moda jedinstvena?

Vrlo teško i nezahvalno pitanje. Možda je to London (Engleska) i njihova moda koja najviše odgovara mom senzibilitetu i karakteru.

Šta bi smatrala najvećom nagradom za svoju karijeru?

Trenutno najveća nagrada za mene je ispunjenost koju osećam posle ogromnog rada, koja nastupi uglavnom nakon nekoliko dana, kada svedem utiske i saberem misli od svega. Taj osećaj ne bih mjenjala ni za šta. I naravno, zadovoljstvo koje osećam posle dobro obavljenog posla.
Što se budućnosti tiče, o tome ne bih sada govorila, jer tek treba da pokažem ono što mogu i mislim da je ostalo još puno stepenica koje treba preći, mada sam za sada zadovoljna tokom kojim se stvari odvijaju.

Trendovi za naredni period?

Nisam poklonik trendova i ne pratim ih. Trudim se da ih stvaram i nametnem kroz svoj rad. Imam sopstvenu viziju o tome, mogla bih milion godina da objašnjavam. Možda sam i previše distancirana od svega što je oko mene, ali to i ne mora biti mana. Meni je dosta pomoglo.


Dunja Bajić je u stanju da nađe inspiraciju skoro u svemu. Pored muzike i voljenih ljudi, moda je čini najsrećnijom. Voli citate i često se vodi njima. Coco Chanel joj je do sada rekla najviše korisnih stvari.

Editors choice