Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Zaboravljena i tajanstvena mesta

Zaboravljena i tajanstvena mesta

Brzo živimo i preokupirani smo svakodnevnim problemima. Zaboravljamo da zastanemo s vremena na vreme i da uživamo u lepoti koju nam nudi svet. Tako je u svim većim gradovima, ali postoje delovi sveta u kojima vreme sporo prolazi i većina takvih mesta se smatra mitskim. To su fascinantni gradovi i egzotične destinacije na koje nije uticala ljudska ruka, mesta obeležena legendom i mitovima. Samo za vaše oči, izdvojili smo osam magičnih destinacija.

El Dorado, Kolumbija

Sakupljeno je mnogo legendi duboko u srcu džungle Amazonije o zlatnom gradu koji čeka da bude otkriven. Španski istraživači stigli su na obalu Kolumbije 1500. godine i tokom 200 godina, koliko je trajalo istraživanje, uništili su bujne južnoameričke šume Venecuele, Perua i Gvajane u potrazi za El Doradom. Očigledno, ovo je jedno mitsko mesto koje će i ostati mit.

Slika 232 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Zlatni grad Kolumbije koji postoji samo u legendama

Zanzibar, Tanzanija

Zanzibar je sam po sebi enigma sa bogatim pričama između 12. i 15. veka o trgovini začinima, zlatom, drvetom i slonovačom. Posetom ovog bajkovitog mesta možete oživeti legendu o plantažama i o sultanu države Oman, koji se doselio u Zanzibar zajedno sa sto konkubina i evnuha.

Slika 326 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Bajkovito i egzotično mesto

Ys, Francuska

Mitski grad Ys je izgrađen samo za keltsku princezu Dahut (Dahut), koja je želela grad pored mora. Njen otac, kralj Gradlon (Gradlon), ispunio joj je želju. Brinuo je o tome da mesto bude bezbedno od velikih talasa i sagradio je ogroman tunel oko grada sa kapijom od trave i samo je on imao ključeve od vrata. Legenda kaže da je princeza svake večeri dovodila novog ljubavnika i ubijala ga kasnije, sve dok je demon nije nagovorio da ukrade ključ od oca i otvori kapiju. Ona je to uradila, poplavila je grad i poginuli su svi osim kralja. Prema legendi, taj grad se nalazi ispod zaliva Duarnenez, u Bretanji.

Slika 421 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Podvodni grad

Dolina kraljeva, Egipat

Danas je Dolina kraljeva jedna od najvećih turističkih mističnih atrakcija. Nalazi se na reci Nil i dom je konačnog počivališta svih egipatskih faraona. Arheolozi su do danas pronašli više od 60 komora, pozlaćene statue i mumije u sarkofazima. Prema legendi, prokletstvo će pratiti svakoga ko naruši mir i red grobnice. Smatra se da su izgrađene između 1500. i 1000. godine pre nove ere.

Slika 519 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Tajnovitost egipatskog peska

Karakorum, Mongolija

Mesto poznato do domu Džingis-kana (Genghis Khan), koji je stigao u Karakorum sredinom 13. veka sa namerom da započne osvajanje sveta. Pored toga, grad je poznat i kao Carstvo stepe. Tridesetak godina kasnije grad je uništen i mnogo originalnih kapija i delovi zida su premešteni u obližnji manastir Erden Zu. Ovde možete videti preko sto stubova i velike bele zidove.

Slika 617 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Belina i masivnost mongolskog grada

Troja, Turska

Za sve one koji vole tajnu i mit, Troja je grad koji moraju da vide. Linija između činjenica i fikcije je vrlo tanka i dan danas nejasno je šta je zapravo istina. Ruševine Troje sadrže i istorijske građevine Anadolije, danas savremene Turske. Najinteresantnije mesto za posetu je Truva, u severozapadnom delu. Možete videti brojne manastire i ruševine.

Slika 712 Zaboravljena i tajanstvena mesta

San ili java; Troja

Timbuktu, Mali

Kada se govori o mestu koje je daleko u pozadini i sa “zabranjene” strane, Timbuktu je vrlo popularan. Velik i popularan grad 15. veka, ispunjen bogatim trgovcima, kamilama i karavanima, smatrao se najbogatijom trgovinskom kapijom između zapadne Afrike i Mediterana. Trgovina zlatom, slonovačom, solju i robovima u surovim vremenskim uslovima učinila je da zapamtimo Timbuktu kao grad u kome je bilo teško živeti.

Slika 88 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Srednjevekovna kapija trgovine

Kartagina, Tunis

Tunis ima neverovatne prizore i jedan je od mesta koje su obavijene fascinacijom i tajnom. Najčuvenija je Kartagina. To je bio uspešan grad i večiti neprijatelj Rima u toku 3. veka pre nove ere. Ipak, bogatstvo grada nije trajalo zauvek i pokoren je od strane Rimljana. Danas na prostoru ovog grada možete videti veliki broj rimskih kuća, kupatila i bazilika.

Slika 94 Zaboravljena i tajanstvena mesta

Pokoren je "Blistavi grad"

Izvori fotografija: islandbreath.org, enchantingeden.files.wordpress.com, features.cgsociety.org, goldenegypttours.net, upload.wikimedia.org, turkeytours-tr.com, 2.bp.blogspot.com, tourism.org


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice