Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Zamak ili kućica za igru?

Zamak ili kućica za igru?

U malom mestu Fairlie na obali Škotske, nalazi se zamak Kelburn koji potiče iz XVI veka. Zapravo, prvi zamak je baš na tom mestu podignut još u XIII veku, ali je samo nekoliko tesanika novog zdanja tome svedok. Zamak je u vlasništvu erla od Glazgova, ali je erl 1977. godine ustupio svoje imanje  javnosti, da služi kao mesto za odmor sa veličanstvenim parkom. Ovaj zamak je jedan od najstarijih u Škotskoj u kojoj ista porodica već vekovima živi. Zamak je zaštićen kao jedno od najvrednijih kulturnih dobara, a vrt je na listi najlepših u Škotskoj.

Godine 2007. stručnjaci su objavili porodici da su delovi zamka od betona u dosta lošem stanju i da je potrebna rekonstrukcija kako bi se izbeglo rušenje pojedinih delova. Poslušavši ideju svoje dece, sadašnji erl od Glazgova je odlučio da u pomoć pozove četvoricu slikara grafita iz Brazila da oslika zamak. Istorijsko društvo Škotske složilo se sa ovim predlogom – da grafiti budu na fasadi zamka u toku tri godine, koliko je predviđeno da radovi traju. Sredinom 2010. godine obnova zamka je  završena i trebalo je ispoštovati dogovor. A onda je došlo do nesuglasica – vlasnik je želeo da zadrži grafite kao sastavni deo zamka.

Krajem 2010. godine dogodio se manji požar zbog neispravnih instalacija na zamku, pa se danas dovodi u pitanje da li vlasnik krši dogovor zbog nedostatka novca za uklanjanje grafita, ili i dalje želi da svojom veselom spoljašnošću zamak doprinosi lepoti parka. Pa ipak, nezadovoljstvu Istorijskog društva pridružuje se i sve više meštana.

Nekima se zamak dopada i želeli bi da takav i ostane, a neki smatraju da je potpuno neprikladno imati ovako nešto umesto dostojanstvenog pređašnjeg spomena. Izvesno je da su ukusi različiti, a čije mišljenje će prevagnuti – ostaje da se vidi!

slika2 Zamak ili kućica za igru? slika31 Zamak ili kućica za igru? slika41 Zamak ili kućica za igru? slika5 Zamak ili kućica za igru? slika61 Zamak ili kućica za igru?
Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice