Progresivno i nepovratno propadanje intelektualnih sposobnosti i viših mentalnih funkcija naziva se demencijom. Pošto razni uzroci dovode do poremećaja ličnosti, rešili smo da se pozabavimo stvarima koje mozak čine jačim.

Nazvan najmoćnijim procesorom na svetu, mozak koristi samo 20% kiseonika, a generiše dovoljno energije da kontroliše ceo organizam, a može da napaja sijalicu od 20 vati.

O obrađivanju informacija u milisekundi, da ne govorimo.

To je u najmanju ruku, najzapanjujući deo čovekovog tela, a da bio on funkcionisao bez greške morate ga negovati i mentalno hraniti.

1 52 Zanimljivosti o hrani: Namirnice koje podstiču mozak da radi 200 na sat

Topla čokolada – dobra za mozak

Istraživači sa Harvarda utvrdili su da je čokolada veoma dobra i da dve šolje ukusnog čokoladnog napitka mogu poboljšati rad mozga.

Ispitivanje je izvršeno na 60 ispitanika, starosti do 73 godine. Njima su svakog dana posluživane po dve šolje čokoladnog napitka i nakon 30 dana rezultati su bili zapanjujućе pozitivni.

Koristite riblje ulje u ishrani

Mnogi od nas i ne koriste ovu vrstu ulja u ishrani, a ispostavilo se da je to velika greška.

Uopšte nije mit da je riba dobra za organizam, a i zdrava namirnica koju treba što više unositi.

Dijabetičarima se čak preporučuje konzumiranje najmanje dve porcije nedeljno masne ribe.

Naučite da žonglirate

Zanimljiv hobi koji vam može pomoći da se koncentrišete brže i da obraćate pažnju na više detalja u što kraćem periodu. Ova vežba zahteva odličnu koordinaciju ruku i očiju, a mozak radi užurbano. Posle tri meseca videćete napredak.

e4d534f55a34a77fc2f86dc941bee2e9 Zanimljivosti o hrani: Namirnice koje podstiču mozak da radi 200 na sat

Spavajte više!

Mozak voli da odmara, jer na taj način crpi energiju i akumulira se.

Od vitalnog značaja je 6 do 8 sati sna. Mozak se ne ugasi kompletno, već i kad sanja, on radi. Samo se nalazi u standby fazi koja mu posebno godi.


Violeta Stojanović

Editors choice