Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Zašto je doručak toliko važan?

Zašto je doručak toliko važan?

Da li i pored toliko prijedloga i recepata za brz i zdrav doručak preskačete ovaj obrok pod izgovorom da ujutru nemate vremena za pripremu hrane i pet minuta da je na miru pojedete? Svima je već dobro poznato da je doručak najvažniji obrok u toku dana koji će vas razbuditi, dati vam energiju za dan koji je pred vama i stabilizuje rad metabolizma.

Koliko god izgovora da nađemo, stručnjaci su uvijek tu da raznim istraživanjima potvrde ovu teoriju, a mi vas podsjećamo na najvažnije prednosti doručka.

Imaćete više energije

Poslije spavanja organizmu je potrebna energija koju možemo dobiti samo iz kvalitetno odabranih namirnica. Čak i ako ste od onih kojima ne prija jutarnji obrok, popijte čašu svježe cijeđenog soka i nakon kratkog vremena organizam će sam registrovati glad. Doručak, a ne kafa jeste taj koji će vas razbuditi i pripremiti za dan. Ako nemate mnogo vremena pojedite musli sa koštuničavim voćem ili pripremite sendvič od raženog hljeba sa salatom i sirom.

Smršaćete

Svaki nutricionista savjetuje obavezno doručkovanje na putu ka vitkoj liniji. Tako smanjujete šanse da pri napadu gladi uzmete bilo šta što vam se nađe pri ruci da vas zasiti. Iako se čini da ne postoji direktna veza između doručka i mršanja, mnoge studije su pokazale da su ljudi koji redovno doručkuju manje skloni gojenju. Kada je tijelo gladno, ono sporije sagorijeva kalorije kako bi sačuvalo energiju, a jedenje poslije spavanja osigurava efikasnije i brže sagorijevanje kalorija tokom čitavog dana.

Slika 131 Zašto je doručak toliko važan?

Integralni hljeb sa sjemenkama je ukusan i zdrav doručak

Bićete zdraviji

Ako preskačete najvažniji obrok, organizmu uskraćujete nutrijente koji se brinu za njegov normalan rad. Zbog nedostatka hranljivih materija organizam “skladišti” kalorije kako bi se pripremio za sledeće izgladnjivanje, a sve ovo usporava metabolizam što dovodi do slabog varenja, niza poremećaja i bolesti.

Više koncentracije

Svaki obrok, a naročito žitarice, hrani i vaš mozak i tako poboljšava koncentraciju i pamćenje. Međutim, prekomjeran unos kalorija ujutru može vas učiniti tromim i dekoncentrisanim pa doktori smatraju da je optimalan unos između 350 i 500 kalorija za doručak.

Slika 223 Zašto je doručak toliko važan?

Žitarice, a naročito zob sa svježim ili koštuničavim voćem daju organizmu energiju i potrebna vlakna

Spriječićete prejedanje

Osim što će vas trenutno zasiti, doručak će spriječiti prejedanje i bespotrebne međuobroke u toku dana. Ako jedete svaki dan u isto vrijeme, tijelo će se navići na raspored i osjetićete glad samo kada dođe vrijeme planiranom obroku.

Niži nivo lošeg holesterola

Redovnim doručkovanjem žitarica smanjuje se nivo lošeg holesterola u krvi koji uzrokuje začepljenje krvnih sudova i srčani udar. Konzumiranjem manjih količina namirnica životinjskog porijekla, više cerealija i povrća organizam će nesmetano vršiti svoje funkcije.

Slika 316 Zašto je doručak toliko važan?

Voćni šejk ili cijeđeni sok pametan su izbor ako vam ujutru ne prija hrana

Izvor fotografija: google.images.com


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Editors choice