Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

1/3

Laneno seme je korisno u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, a pomaže vam i tokom dijete. Njegov najznačajniji sastojak je sluz, koju otpušta u dodiru sa vodom, ali sva njegova svojstva se najbolje koriste kada se konzumira mleveno. Bogat je izvor Omega-3 masnih kiselina, ali i vitamina i oligoelemenata (kalcijuma, kalijuma, fosfora, cinka, mangana, selena) a sadrži i fitoestrogene – biljne hormone čija je hemijska struktura slična estrogenu. Njgova tanka ljuska je nesvarljiva, bogata celuloznim vlaknima.

Lekovita svojstva lanenog semena poznata su od davnina i preporučuju se u lečenju i preveniciji raznih bolesti – veoma je korisno u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 masne kiseline utiču povoljno na snižavanje krvnog pritiska, a sadrži i alfa-linolensku kiselinu, koja smanjuje rizik od srčanog udara.

Laneno seme takođe smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je korisno kod stabilizacije šećera i preporučje se osobama koje pate od dijabetesa.

Njegovo protivupalno dejstvo pomaže kod artritisa i olakšava tegobe, a takođe je i prirodni laksativ. Laneno seme u crevima nabubri i otpušta sluz, koja reguliše probavu na neinvazivan način, pa se može davati i bebama. Ovo isto svojstvo ublažava tegobe koje izaziva pojava hemoroida.

Zbog visokog sadržaja sluzi, pomaže kod suvog neproduktivnog kašlja – olakšava iskašljavanje i smiruje kašalj, a preporučuje se da se u ovu svrhu koristi kombinovano sa slezom.

laneno seme 3 Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Editors choice