Da li vas mnogi opominju da ne treba grickati i prejedati se pred spavanje?

U pravu su, ali to što uzimate grickalice uveče nije ništa gore od konzumiranja teške, začinjene hrane preko dana. Kalorije goje, a da li ih unosite preko grickalica ili visokokalorične hrane, nije važno.

Takođe je malo verovatno da ćete smršati ukoliko se prejedate u toku dana, a ne jedete pred spavanje. Bila to noć, ili dan nije važno. Ne obraćajte pažnju na doba dana koliko na to kako se hranite.

Da nas ne shvatite pogrešno: jeste važno da ne jedete tik pred spavanje, jer ćete se teže uspavati i to će biti sigurno taloženje kalorija u vašem telu. Ali, još jedna istina je da ako jedete preko dana nezdravu hranu i opet ništa ne radite, kalorije će se svakako namnožiti.

Veoma je važno konzumirati namirnice koje ne narušavaju kvalitet sna. Ukoliko uživate u velikim količinama sladoleda ili slaniša, svakako će vam izazvati gorušicu i loše varenje.

Treba izbegavati i začinjenu hranu, paradajz sos i kalorična jela.

Pred spavanje možete uzimati namirnice na bazi vode, niskokalorične i one koje sadrže amino-kiseline. Banane su dobrodošle za miran san, a takođe sadrže i triptofan koji će vas brže uspavati.

128 Zdrava i lepa: Večernja užina (ne) goji

Sledi nekoliko predloga koji su zdrave i prihvatljive opcije za grickanje noću, uz film ili omiljenu seriju.

– ¼ šolje ovsene kaše (74 kalorija)

– ½ šolje žitarica sa mlekom (žitarice imaju samo 88 kalorija, a mleko 68 kalorija)

– grčki jogurt (100 kalorija)

– kriška integralnog tosta sa mocarela sirom (136 kalorija)

– 3 kriške ćurećih grudi (100 kalorija)

Violeta Stojanović

Editors choice