Zdravo, ja sam Beograd: Spomenik knezu Mihailu

Zdravo, ja sam Beograd: Spomenik knezu Mihailu

Prvo, treba raščistiti jednu vrlo važnu stvar. Ova statua nije podignuta u čast konja, već kneza Mihaila Obrenovića III, jednog od najvećih oslobodilaca srpskih gradova od Turaka!

800px La place de la République. Zdravo, ja sam Beograd: Spomenik knezu Mihailu

Neposredno nakon Topčiderskog atentata u kome je stradao knez Mihailo Obrenović III, 29. maja 1868. godine, raspisan je prvi konkurs za izradu kneževog spomenika. U pronalaženje najboljeg vajara uključio se prvi srpski fotograf Anastas Jovanović. Njegovim posredstvom, u novembru 1873. godine iz Firence u Beograd dolazi italijanski vajar Enriko Paci (Enrico Pazzi).

Ovaj italijanski vajar je rođen u Firenci 1819. godine. Bio je učenik čuvenih vajara Sartija i Đovanija Diprea. Predstavnik je italijanskog verizma. Njegov umetnički pravac  nalaže da se prikaže život onakav kakav jeste, sa svojim lepim i ružnim stranama. Paci se proslavio spomenikom italijanskom piscu Danteu. Spomenik Danteu podignut je 1865. godine ispred firentinske crkve Santa Kroče (Santa Croce).

Paci je inspiraciju našao u Firenci posmatrajući dva konjanička spomenika. Stav konja i položaj kneževog tela Paci je preneo upravo sa ova dva spomenika. Rad na maketi celog spomenika Paci je započeo 1874. godine i tada je boravio u Beogradu skoro godinu dana. Vreme provedeno u Beogradu Paci je najčešće provodio sa Anastasom Jovanovićem i njegovom porodicom. U znak zahvalnosti Jovanovićevoj porodici, vajar je iste godine uradio i mermerno poprsje Anastasove kćerke Katarine Jovanović. Ovo delo čuva se u Muzeju grada Beograda. Bila je to jedna od prvih skulptura deteta u Srbiji.

800px Square Theatre in Belgrade 1895 Zdravo, ja sam Beograd: Spomenik knezu Mihailu

Po završetku pripremnih radova, Paci se vratio se u Firencu, gde je nastavio rad na modelu. U međuvremenu izbija rat koji odlaže dalji napredak sve do 1878. godine, kada Kneževina Srbija stiče državnu nezavisnost. Spomenik je konačno odliven u Minhenu 1879. godine u radionici Ferdinanda fon Milera (Ferdinand von Mueller). U ovom spomeniku udela je uzeo i Anastasov sin, poznati arhitekta Konstantin Jovanović, koje ji predao nacrte za kameni postament spomenika i bronzane ukrase na njemu.

Knez Mihailo Obrenović III bio je slavljen u narodu kao oslobodilac Srbije od Turaka. Veliki diplomata i vojskovođa od Turaka je vratio srpske gradove Beograd, Smederevo, Soko, Užice, Šabac i Kladovo. Nazivi ovih gradova se nalaze na postamentu kneževog spomenika. Iako je Paci znao kneževa dostignuća, on ga nije predstavio kao pobednika na bojnom polju, već kao uspešnog dilomatu. Pijedestal na kome se figura nalazi ukrašena je događajima iz srpske istorije – Knez Miloš u Takovu, Srpski guslar, Narodna deputacija pred knezom, Srbi polažu zakletvu na grobu kneza Mihaila. Figura je postavljena na tadašnjem Pozorišnom trgu, a današnjem Trgu Republike.

Spomenik je konačno otkriven 19. decembra 1882. godine na Svetog Nikolu, slavu dinastije Obrenović. Otkrivanju spomenika prisustvovao je i sâm vajar Paci. Za svoje delo vajar je od Kralja primio Orden viteza takovskog reda drugog stepena. Posle Pacijevog odlaska u Firencu, u Beogradu se raširila zamerka na vajarevo delo. Knez nije imao šapku na glavu, a svaki vojskovođa, dok jaše, mora da nosi šapku na glavi. Tada se proširila priča da je zbog te greške vajar izvršio samoubistvo. To su bile samo glasine, jer je Enriko Paci umro prirodnom smrću 1899. godine u Firenci.

The statue of Prince Mihailo on Republic Square in Belgrade. Zdravo, ja sam Beograd: Spomenik knezu Mihailu

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću III je i danas jedan od najpopularnijih javnih spomenika u Beogradu. Danas više pogrešno oslovljavan kao konj, i najčešće mesto za sastanak mladih Srba.


Nikola Đukić živi za košarku, garderobu i dobro vino. Vodi se načinom razmišljanja – “hoćeš lepo, plati lepo”, a jedinim pravim smatra isključivo beogradski noćni život.

Komentari