5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zelda Kaplan: Poslednji pozdrav iz prvog reda

Zelda Kaplan: Poslednji pozdrav iz prvog reda

Sedeći doterana u prvom redu na reviji Džoane Mastrojani (Joanna Mastroianni) na Njujorškoj nedelji mode, 15. februara Njujork je zauvek napustila devedesetpetogodišnja Zelda Kaplan (Zelda Kaplan). Najvoljenija noćna ptica, sovica Velike jabuke, ekstravagantna modna ikona i humanitarac. Živopisna pripadnica njujorškog umetničkog kružoka. “Građanin sveta”, kako je volela sebe da naziva.

Njujorška elita Zeldu je naprosto obožavala! Obučena u dugačke, šarene haljine sa afričkim motivima i noseći lude, visoke šešire i ogromne naočari za sunce (obavezne nezavisno od prilike, godišnjeg doba ili doba dana), bila je zvezda raznoraznih okupljanja njujorškog džet-seta. Najpoznatija je bila po životu posvećenog gradskog clubbera! Izlazila je najmanje dva, tri puta nedeljno i neretko se vraćala kući u zoru. Kao stalna gošća, bila je prijateljica vlasnika njujorških klubova “Bungalow 8” i “Lotus”, te je uvek imala obezbeđen VIP tretman. Obožavala je da pleše, po celu noć! Fokstrot posebno. Tvrdila je kako “današnja omladina” ne zna da pleše, već neuredno obučena skače kao da trenira u teretani. Ona je, nasuprot tome, volela da se posebno dotera za ples i da igra tehnički ispravno.

I da, dobro ste zapamtili – Zelda je imala 95 godina!

slika 132 Zelda Kaplan: Poslednji pozdrav iz prvog reda

Svi su voleli Zeldu

Ipak, Zelda Kaplan nije oduvek živela životom oslobođenim svih obrazaca, pravila i predrasuda. Čitav jedan život, iako visoko obrazovana, provela je kao domaćica iz predgrađa, kilometrima udaljena od Njujorka i njujorškog stila života. Ostala je vrlo tajanstvena kada je taj period njenog života posredi – tvrdila je da je bio izuzetno dosadan, te da se o njemu nema šta posebno ni ispričati. Poznato je da se dva puta udavala i da nije imala decu. Kasnih šezdesetih (kada je već gazila šestu deceniju života), pakuje kofere, seli se u Njujork i počinje da radi kao instruktor balskog plesa.

Već u prvim godinama svog boravka u Njujorku, Zelda se zainteresovala za probleme žena Trećeg sveta. Vođena željom da nešto promeni, često je odlazila u Afriku i jugoistočnu Aziju, ostajući nedeljama u plemenskim zajednicama kako bi edukovala ondašnje stanovništvo po pitanju prava žena, zaštite od neželjenje trudnoće i sl. Uglavnom je bila dobrodošla, ali često se kroz smeh prisećala i opasnih dogodovština. Jednom prilikom dok je u Indoneziji fotografisala članove plemena Jali, ponestalo joj je filma pre nego što je uspela da fotografiše i plemenske vođe. Smatrajući to znakom velikog nepoštovanja, plemenske vođe posežu za lukovima i strelama, a ona beži glavom bez obzira!

Sa tih egzotičnih putovanja donosila je tkanine sa etno-motivima, od kojih je kasnije dizajnirala one blesave, prepoznatljive kreacije, koje je retko nosila više od jedanput. Često su je u Njujorku tako uparađenu zaustavljali ljudi koji su na njenim haljinama prepoznavali motive zemlje odakle potiču i ukazivali joj veliko poštovanje.

slika 220 Zelda Kaplan: Poslednji pozdrav iz prvog reda

Odeća sa afričkim motivima bila je njen zaštitni znak

Zelda Kaplan je bila ljubimica dizajnera, modela i umetnika. Muza! Slobodni duh koji ju je krasio i u poznim godinama “uhvaćen” je na izuzetno provokativnoj fotografiji umetnika Andresa Serana (Andres Serrano). Široj javnosti postala je poznata zahvaljujući opsežnom intervjuu koji je dala za “The New York Times”, te dokumentarcu “Ona je Zelda” (Her name is Zelda), koji prikazuje njenu neverovatnu transformaciju iz tradicionalne domaćice u ženu neopterećenu stereotipima.

slika 322 Zelda Kaplan: Poslednji pozdrav iz prvog reda

Jedna od poslednjih fotografija Zelde Kaplan – u prvom redu na reviji Džoane Mastrojani

Ova luckasta bakica bila je devojka u telu starice. Obožavala je život. Želela je da zahvaljujući njoj mladi shvate da nije strašno ostariti, da se i u starosti može zabavljati. “Ja sam radoznala osoba”, izjavila je kada je već zašla u duboku starost. “Želim da nastavim da učim sve dok ne bude gotovo. A kada je gotovo – gotovo je!”

Čuvena njujorška modna ikona preminula je sedeći u prvom redu na modnoj reviji.


Milica Rančić je večito neinspirisana kad dođe do onog “reč, dve o sebi”. Kad baš mora, sebe opisuje sa: “Ljubav”, “Osmeh”, “Šiz”. Nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Eto, nije mnogo ni probirljiva. Sklona je neosnovanom optimizmu (ko bi rekao?). Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom blogu Tulips and Lipsticks.

Editors choice