Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Živi zdravo: Stvari opasne po život, za koje možda niste znali

Živi zdravo: Stvari opasne po život, za koje možda niste znali

U današnje vreme je sasvim prihvatljivo da svako od nas ima makar po jedan porok koga se ne može odreći, koliko god se trudio. Međutim, pored opštepoznatih poroka koji će nam vrlo verovatno kad-tad doći glave, postoji veliki broj tzv. “tihih ubica” na koje uopšte ne obraćamo pažnju. U suštini, većinu njih uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući o mogućim posledicama. Ako niste do sada razmišljali na tu temu, nastavak ove kolumne će vam biti – u isto vreme zanimljiv, koliko i poučan – bar se nadam što se tiče poučnosti.

Opasnosti prete sa svih strana, pa da počnemo: U slučaju da konzumirate velike količine alkohola tokom vikenda, skoro udvostručujete opasnost od smrti izazvane kardiovaskularnim napadima – u odnosu na konzumiranje raspoređeno na celu sedmicu. Ekološka organizacija “Grinpis” pronašla je opasne hemikalije u odeći poznatih modnih marki, kao što su Zara, Levi’s i Calvin Klein. Testove koje je na odeći sproveo “Grinpis” pokazali su da proizvodi sadrže hemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju kancerogene hemikalije. Preterano konzumiranje crvenog mesa ili mesnih prerađevina povećava opasnost od raznih bolesti koje mogu da imaju smrtni ishod, dok je konzumiranje belog smanjuje.

669817 Živi zdravo: Stvari opasne po život, za koje možda niste znali

Opasnost od saobraćajnih nesreća i srčanih udara četiri puta je manja u zemljama gde se plate primaju jednom mesečno, nego u onima gde se primaju iz više delova

Unošenje prevelike količine vode u organizam ne samo što ne doprinosi gubitku kilograma, sprečavanju bubrežnih problema ili poboljšanju koncentracije, već može da ima suprotne efekte, kao što je oštećenje bubrega, poremećaj koncentracije. Postoji i opasnost od hiponatremije, retkog oboljenja izazvanog prekomernim konzumiranjem vode, koje može da bude i smrtonosno. Prekomerna upotrebe konzole s video igricama “Wii” japanskog proizvođača konzola Nintendo, takođe može biti vrlo opasna. Većina pacijenata bude primljena na bolničko lečenje posle igranja tenisa ili neke druge igrice koja zahteva “trčanje”. Upotreba ove konzole može da izazove reumu, a kasnije i artritis i da ti pacijenti često pate od upale ramena ili ručnog zgloba. Samo jedna konzerva popularnog energetskog napitka Red bull može da poveća rizik od srčanog napada ili šloga, čak i kod mladih ljudi.

Pojava sala oko stomaka predstavlja opasnost po zdravlje i signal je povećane opasnosti od smrti izazvane raznim oboljenjima. Zaposleni koji rade po smenama imaju veće šanse da dožive srčani ili moždani udar od onih koji imaju stalno radno vreme. Dijete koje se baziraju na malom unosu ugljenih hidrata i visokom unosu proteina vode ka brzom gubitku kilograma, ali nisu zdrave. Ove dijete mogu da uzrokuju zatvor, dijareju, glavobolju, loš zadah i ketozu, proces u kome se povećava broj ketona ili kiselina u krvi.

Vođenje ljubavi isto tako može biti opasno, što dokazuje jedno istraživanje obavljeno u Velikoj Britaniji, koje je pokazalo da se godišnje svaka treća odrasla osoba povredi tokom ljubavnih vratolomija. Povrede su raznovrsne, od modrica na kolenima i izvrnutih prstiju, preko tortikolisa i bolova u leđima, do bolova mišića čitavog tela. Nekima je čak potrebna i hospitalizacija. Sve u svemu, spisak može da se produži bez problema na sledeću kolumnu, međutim, ako ste se dovoljno zainteresovali čitajući, potražićete i sami na Googleu sve što vas zanima na ovu temu bez po’ muke. Citat za kraj u duhu kolumne: “Ozdravljenje zavisi od vremena, ali nekada i od prilike.” – Hipokrit

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac energije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice