5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Živi zdravo: Trčanjem rešavaš sve probleme

Živi zdravo: Trčanjem rešavaš sve probleme

Svako od nas je bar jednom u životu potrčao za nekom osobom ili autobusom, uspešno ili neuspešno. Ako ste ženska osoba, težine 50kg – 60kg i trčali ste laganim tempom (8km/h), u tom slučaju ste sagoreli između 640 i 770 kalorija za sat vremena. U suprotnom ste muškarac, težine 80kg – 90kg, koji je istim tempom za sat vremena potrošio između 1,000 i 1,150 kalorija.

Da li ste znali da fizička aktivnost koja se odvija u paru može da utiče na poboljšanje veze između vas i vašeg partnera? Naučnici sa Oksforda su došli do zaključka da je nivo endorfina prilikom vežbanja u paru daleko veći nego u slučaju da vežbate sami. Ako ste rešili da nađete para za trčanje, postoji idealno rešenje = Vaš partner. Trčanje sa ljubavnim partnerom je dobro iz više razloga: zajedno težite jedinstvenom cilju, ljubav motiviše, dolazi do povećanja samopouzdanja, libida, kvalitetno provedeno vreme.

trcanje2 Živi zdravo: Trčanjem rešavaš sve probleme

Deca vole da se takmiče i to moramo da im omogućimo

Ako ste pušač, trčanje može da predstavlja veliku pomoć u ostavljanju cigareta. Što ste aktivniji, vaše telo efikasnije izbacuje štetne materije iz tela, dok pušenje usporava ovaj proces. Trčanjem smanjujete psihičku zavisnost za cigaretama, poboljšavate raspoloženje, smanjujući stres, nervozu i napetost, koje su posledice ostavljanja cigareta. Isto tako, ako ste pušač, trčanjem poboljšavate koncentraciju… Što pre ostavite cigarete, to će vašem organizmu trebati manje vremena da se oporavi od loših efekata pušenja.

Reakcija većine na iznad ispisane redove će zvučati ovako: “Sve je to lepo i korisno, ali kada da trčim kad nemam vremena?” Ako ste upravo pomislili istu ili sličnu rečenicu, znajte da ona suštinski ne proizilazi iz stvarnog nedostatka vašeg vremena, ona predstavlja samo još jedan izgovor u nizu. Problem nije u vremenu, problem je u vama.

Da biste se uspešno bavili bilo kojom fizičkom aktivnošću, oprema igra veoma veliku ulogu, to pogotovo važi za trčanje. Patike za trčanje, majice koje nisu pamučne, slojevito oblačenje zimi, čarape za trčanje, muške trenerke (pantalone za trčanje – protiv ojeda), kompresivni ili potporni brushalter (ako ste žensko), uglavnom sačinjavaju neophodan deo garderobera jednog rekreativnog trkača.

Pre trčanje veoma bitno je dobro zagrevanje celog tela, isto tako je važno znati kada se zaustaviti sa trčanjem, da biste uspešno i zadovoljno završili trening. Vremenom ćete prepoznati trenutak kada treba stati sa trčanjem. Ukoliko se preforsirate trčeći, vrlo je verovatno da ćete “pokupiti”: bol u kolenu, sindrom bola oko celog kolena, bol u potkolenici, upalu ligamenata kolena i pokosnice, upalu Ahilove tetive. Nemojte se lečiti sami ili Google-om, obratite se lekaru.

Hrana je vrlo bitna, kako pre, tako i posle trčanja. Da vas ne bi mučio stomak tokom treninga ili posle, bitno je da unosite u organizam pretežno ugljene hidrate, hranu koja je blaga, slabo začinjena. Izbegavajte hranu koja izaziva gasove (brokoli, pasulj, brokelj… ), mleko i mlečne proizvode, hranu koja sadrži vrlo malo dijetnih vlakana. Obrok bi trebao da ima do 1,000 kalorija, nikako preko, idealno je između 500 i 600 kalorija po obroku. Preporučuje se izbegavanje kofeina u pićima, gaziranih ili alkoholnih pića. Ako ste našli para, ako ste “našli” izgubljeno vreme, ako se niste obeshrabrili čitajući kolumnu, izađite, zaključajte vrata za sobom i krenite trčeći.

Prethodne tekstove iz serijala “Živi zdravo” možete pogledati ovde.


Uroš Martinović je nesuđeni puštač muzike, kuvar bez diplome, prenosilac eneregije na sopstvenu odgovornost. Svaki svoj odsanjani san zaboravi čim se probudi, upravo zaboravio jedan.

Editors choice