5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Život i organizacija: Pet praktičnih opamećivanja

Život i organizacija: Pet praktičnih opamećivanja

Kad čujete neku ženu da kaže kako sam bila glupa i sad sam se malo opametila, obično se radi o uštedi vremena i energije koju je ranije, u neko doba entuzijazma ili robovanja principima i pravilima, ulagala u poslove koje je moguće obaviti i bez toliko temeljnosti i detaljisanja.

Moguće je međutim, praktično se opametiti i malo iznad nivoa kućnih poslova, pripremanja nedeljnih ručkova sa pet jela za celu porodicu i poštovanja običaja koje zahtevaju slave i daće.

162 Život i organizacija: Pet praktičnih opamećivanja

Nađite najjednostavniji model za obavljanje posla

Poznavanje nekog posla podrazumeva usvajanje pravila i pronalaženje načina da se ta pravila primene najsažetije, najjednostavnije i najpraktičnije.

Kao što ne možemo skinuti lak sa noktiju vodom, ma koliko trljali, tako ne možemo ni napisati izveštaj, esej, kolumnu ili dnevni plan, ako ne upotrebimo prave reči, ma koliko trtljali.

Koncept u glavi ili na papiru, pomaže nam da se držimo uvoda, razrade i zaključka, onako kako je to najprimerenije izveštaju. Ili kolumni. Molbi, zahtevu ili obrazloženju. Šema postoji da bi se posao uprostio i olakšao i da bi se postigao cilj. Izveštaj, molba, esej, kolumna, treba da objasne ono o čemu govore onome ko čita.

Lekarska intervencija treba da pomogne onome ko je bolestan.

Majstor treba da popravi mašinu. Zidar da sazida zid.

Premalo znanja i previše sastojaka neće napraviti ni kajganu, a kamoli napraviti popis u magacinu.

Ne ulažite kreativnost u nekreativne poslove

Rutinski poslovi, koji zahtevaju poštovanje procedure, određenu formu i proces, ne trpe kreativne intervencije. Oni traže samo pažnju i kontrolu. Svaki segment mora da bude na svom mestu, da bi celina ispunila svoju funkciju. Kontraproduktivno je eksperimentisati sa utvrđenim procedurama. A ulaganje kreativnog naboja ostaviće vas nezadovljnim i praznim. Jer to tako ne radi.

Pronađite svoje polje kreativnosti

Ako se bavite dosadnim, rutinskim poslom u kome ne možete da ispoljite svoju kreativnost, a da ne narušite proces rada, pronađite druga polja kreativnosti. Budite maštoviti do mile volje praktikujući neki hobi, koji može da preraste u posao, kad mu se ozbiljno posvetite. Kad se bavite kreativnim poslom, imate dužnost i obavezu da koristite svoju maštovitost, imaginaciju i stvaralački imperativ. Što izaziva jedno od najsvrhovitijih osećanja na svetu. Tada svoj posao možete nazvati svojim pozivom. Jer odazivate se bićem i talentom, koliko i organizovanim radom i naporom.

244 Život i organizacija: Pet praktičnih opamećivanja

Odustanite privremeno od onog što ne ide

Veliko i dragoceno praktično opamećivanje sastoji se u običnom prepoznavanju nečeg što ne ide i što ne treba ni gurati na mišiće.

Nemojte ništa raditi na silu. Možda ćete posao dovesti do kraja, ali nećete biti zadovoljni ni sobom, ni učinkom, ni rezultatom. A bićete iscrpljeni. Ono što se podiže uz pomoć pritiska na dugme, ne možete tretirati kao džak cementa, koji ćete iscimati ako zapnete. Ako dugme nešto neće da radi, sačekajte. Možda se zaglavilo, zaglupavelo, nestala struja. Možda neće tako, kako ga vi pritiskate. Možda je potreban drugačiji pristup ili redosled. Dok se nervirate i pokušavate na silu, ništa ne postižete, osim da se još više iznervirate. Radite nešto drugo. Ostavite to što neće neko vreme. Zatražite konsultacije, savet, pomoć. Ali tek kad se malo ohladite od osećanja besa i nemoći. U stvari – prestanite pre nego što se usijate od besa i nemoći – to je opamećivanje.

Ne očekujte od drugih ono što zahtevate od sebe

Možda sebi ne postavljamo visoke zahteve, pa smo nezadovoljni što su drugi odgovorniji, prilježniji, ozbiljniji i delotvorniji od nas. Ali ne možemo očekivati od njih da snize kriterijume, kao što ne možemo od onih sa niskim kriterijumima očekivati da ih podignu, zato što su naši standardi visoki. Mi možemo ono što mi možemo i to ne treba da bude ni manje ni više od onoga što možemo – bez obzira šta mogu svi ostali.

Izvor fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Editors choice