Zlatibore, pitaj Taru

Zlatibore, pitaj Taru

U Srbiji ima mesta na kojima čovek može dobro da se odmori, provede praznike i upozna nove ljude. Ipak, samo jedna je Tara – neodoljiva i sačuvana od ljudske ruke.

Ova planina obiluje jelovom šumom, njeno skijalište zove se Nagramak, a Zaovinsko jezero greje dušu. Interesantno je da kada prilazite ovom gorostasu, vidite prirodno blago koje direktno dira u srce. Do mesta Mitrovac, na samom početku ove planine, brže se stiže preko Bajine Bašte i samo putovanje ovim putem je zanimljivije.

JELE Zlatibore, pitaj Taru

Jelova šuma

Dok prilazite ovom planinskom kraju u Zapadnoj Srbiji susrećete sela koja imaju neobične nazive: Pustinja, Poćuta, Bebića Luka. Dobar je izbor uputiti se ka Krnjoj Jeli, mestu na kome su skoncentrisane vikendice i koje je raskrsnica na putu ka malom skijalištu i čarobnom jezeru.

Sneg je pokrio puteve, odnosno zavejao sporedne staze koje vode do vikendica. Zabelio i raširio se na sve strane. Nema govora da se ovoj lokaciji priđe kolima, ali uvek se nađe neko ko će pomoći da zakoračite u drvene odaje. Sve miriše na studen.

Ovo je idealno mesto na kome možete da dočekate Novu godinu čak i pod vedrim nebom zajedno sa okolnim borovima i jelama. Možete i da okitite jednu, čisto da unesete nemir u ovo prirodno savršenstvo koje govori: “Ne diraj me…”

Prvo januarsko jutro. Krenite u avanturu iako ne poznajete nijedan pedalj ovog neukrotivog carstva. Nećete zaobići objekat Nacionalni park, nedaleko od vikend naselja, u pravcu Mitrovca. U blizini ima jedna radnja koja podseća na vreme devedesetih. Deluje kao seoska zadruga ispred koje se okupljaju malobrojni meštani.

Upoznajte i čoveka koji drži konjički klub “Šareni konj”. Nećete verovati, ali vlasnik pedeset šarenih konja sa područja Tare, psihijatar je po struci. Odgaja i dresira plemenite životinje i čini da budu atrakcija planinskog turizma.

Ako nemate kartu, kupite je u Nacionalnom parku. Videćete da pored jezera Perućac postoji još jedno veštačko jezero, Zaovinsko. Unutar tih prostorija naići ćete na ljubaznog recepcionara koji će vam reći da je do brane potrebno šest i po kilometara, a do vidikovca sa kojeg se vidi planinama ušuškano vodeno blago, samo četiri.

vikend naselje Zlatibore, pitaj Taru

Vikend naselje Krnja Jela

Posle ovog saznanja sledi nalevo krug i natrag do već dobro poznatih vikendica. Pretpostavljam da će jedan deo ekspedicije napustiti šetačku turu, a oni hrabriji nastaviti putešestvije. Ugledaćete kako se dužinom puta beli nepregledno prostranstvo. Nećete znati kuda da idete, a naročito ako se bude spuštao mrak.

Posle jedne deonice krivudave staze ugledaćete drvenu tablu na kojoj piše “Welcome”. Tada će vam se javiti osećaj neizvesnosti, jer se baš na tom mestu račvaju dva puta: jedan koji vodi, valjda, prema jezeru i drugi kojim se stiže do skijališta. Nema turista, nema nikoga. Samo suton.

Fotografije: Nemanja Stojanović


Biljana Dimčić je diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju. Naučila je mnogo toga na Fakultetu politickih nauka i isti bi upisala ponovo. Odnosi s javnošću su joj strast. Veruje da politika i moda imaju nešto zajedničko. Fakultet informacionih tehnologija, gde je radila kao PR menadžer,  ostao u lepom sećanju. Internet je mnogo stvari, ali i revolucionarna pojava modernog doba. Ne voli površnost, misteriozna u svojoj suštini, prema njenom mišljenju – stil je sve.