Zlatni dečaci

Zlatni dečaci

Muška juniorska odbojkaška reprezentacija osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za svoj uzrast. Planetarno velika vest! Imamo tim koji je treći na svetu. Ništa osim “svaka čast, majstori” nema da se kaže.

SRB POSTOLJE Zlatni dečaci

Mi smo nerealni kao narod, i kad neka naša nacionalna selekcija ode na takmičenje, ne očekujemo ništa osim zlatne medalje. Ako to bude srebrna, mi se vidno razočaramo i dočekamo te momke na aerodromu skromno i uz kisele osmehe. Ovi momci najavljuju da ćemo ih dočekivati i u budućnosti na onom već legendarnom balkonu Skupštine grada. Nadam se samo da će Tap 011 baš taj dan imati nešto preče da radi i da neće maltretirati okupljeni svet.

Ta ista generacija, sa Milanom Žarkovićem na čelu, najavila je velika dela kada je pre dve godine osvojila Svetsko prvenstvo za kadete. Tada su odbojkaški fanovi mogli da naslute da nastaje još jedna vanserijska generacija, koja će vrlo brzo pucati na medalje na svakom takmičenju na kom se pojave. Možda ću preterati ako kažem da će ova generacija opravdati nekadašnji košarkaški nadimak European nightmare. Pošto poznajem te momke i gledam ih kako igraju, mogu da garantujem da srpska odbojka ima dostojne naslednike braće Grbić, Brđovića, Vujevića, Mijića, Gerića, Miljkovića… koji su osvojili olimpijsko zlato u Sidneju. Dostojne, ako ne i bolje od njih!

SRBIJA BRONZA NA SP U BRAZILU Zlatni dečaci

Neki od tih klinaca – Bata Atanasijević i Uroš Kovačević – već su dobijali šanse u seniorskom timu tokom prošlogodišnje i ovogodišnje Svetske lige. Osetili su atmosferu i trenirali su sa najboljim timom, i od njih se očekuje da tek u sledećem olimpijskom ciklusu, nakon Londona sledeće godine, zauzmu neku od značajnijih pozicija u najboljoj nacionalnoj selekciji.

Ono što izdvaja ovu selekciju od ostalih jeste neverovatna atmosfera u timu. Za dobar štimung zaduženi su svi i dugo nisam video jednu ekipu jedinstvenu kao što su to bronzani juniori; oni mogu da opravdaju jednu od omiljenih poštapalica sportskih novinara: dišu kao jedan.

POJEDINACNE NAGRADE Zlatni dečaci

Ostaje žal što nisu pobedili selekciju Rusije, iako su ih u pripremnom periodu dva puta pobeđivali, doduše, jednom i izgubili; ali zato je za treće mesto pobeđena još jedna velesila – SAD sa 3-1. Svoju klasu potvrdio je kapiten selekcije Aleksandar Bata Atanasijević, time što je izabran za najboljeg igrača turnira i osvajanjem titule najboljeg poentera.

Zapamtite ova imena: Kovačević, Lisinac, Koprivica, Kapur, Mrdak, Jovović, Vrban, Milutinović, Petković, Perić, Atanasijević, Buculjević, a svakako i trenere Milana Žarkovića i Dragana Đorđevića, i setite se ovog teksta kad budete čitali neki drugi koji govori o pohodu na olimpijsko zlato naših odbojkaša u Riju 2016. godine. Nažalost, najbolje iz ove selekcije ne možete više da gledate na utakmicama u domaćoj ligi, zato što su već kao juniori otišli u neke evropske klubove, gde mogu adekvatno da naplate svoj talenat, ali o tome nekom drugom prilikom. Sada su oni naši junaci trenutka.


Vedran Ivanković je novinar, PR menadžer, producent, kuvar i još po nešto. Voli da pametuje, zato valjda ovoliko i piše. Kaže: “ Da nije neko uzeo pre mene nadimak Bedno piskaralo, zamenio bih Lajavog krelca na koga podsećam s vremena na vreme.”. Činjenice su svetinja, komentari su slobodni!