5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Znanje informiše, mudrost transformiše

Znanje informiše, mudrost transformiše

Što više saznajemo, to nam je jasnije da skladištenje znanja ne vodi nikuda, bez mudrosti da osvetli put i pronađe upotrebnu svrhu znanja. A što smo mudriji, sve nam je jasnije koliko malo stvarnog saznanja imamo o suštinskim stvarima. Znanje nam daje kompetencije u nekim oblastima, ali mudrost nas uči skromnosti i radosti pred čudima života.

Znanje nije isto što i razumevanje

Savremen način života zahteva sve brži protok informacija i sve rutinskije i površnije baratanje njima.

Potreba za razumevanjem usporava protok, ali i smanjuje vrtoglavicu i omogućava da se orijentišemo, odaberemo relevantne informacije i odbacimo suvišne.

Znanje je objektivno, mudrost subjektivna

Znanje forsira akademski, naučni pristup, objektivnost, eksperimentalno proverive činjenice. Mudrost je potpuno subjektivna. Ona se ne oslanja na činjenice, već ima potrebu da iskustveno ispita svako saznanje i da duboko proživi svaku spoznaju. Znanje ostaje na sigurnom terenu površine, tamo gde mudrost ponire kako bi iz sopstvenog proživljavanja izronila preporođena.

Znanje je samodovoljno

Znanje ne oseća da mu nedostaje mudrost. A kad sprovedeno u praksi ne daje očekivane rezultate, frustrirano je svojom nedovoljnošću, koju teži da dopuni dodatnim znanjem. Znanje je poput sebičnosti. Ima sve, a nikome ništa ne da. Samo nastoji da ima još svega.

1139 Znanje informiše, mudrost transformiše

Mudrosti je potrebno znanje

Iako samouka, mudrost zna koliko je znanje krhko i nedovoljno i koliko joj je potrebno sve znanje koje može da prikupi, kako bi ga učinila svojim instrumentom. Upotrebila za oblikovanje života, dostizanje ciljeva, prihvatanje promena i postizanje optimalne pozicije u nepromenljivom.

Znanje hrani ego, a mudrost dušu

Znanje stičemo i gradimo, poput materijalnih dobara. Dičimo se njime, vrednujemo ga i plaćamo. Mudrost postajemo, dosežući biće, oplemenjujući dušu, razumevajući život i smrt.

Um je skladište znanja, a instrument mudrosti

Um služi onako kako ga uposlimo. Može da bude ogromno, zapušteno i beskorisno skladište ili organizovana biblioteka, a može da bude instrument mudrosti, koji spaja srce sa kosmosom, primajući, obraćujući i razumevajući ne samo intelektualne informacije, nego i intuitivne, podsvesne, senzitivne…

Um u službi mudrosti

U službi mudrosti, um prevazilazi ograničenja znanja i barata svim informacijama (telesnim, energetskim, vančulnim, emotivnim, psihološkim) na svim nivoima, transformišući životne izazove u sreću, ljubav i slobodu.


Aleksina Đorđević

Editors choice