Zovu je Stara, a ona je tako mlada

Zovu je Stara, a ona je tako mlada

Svojim položajem, dužinom od 90 km i visinom od 2,169 m (vrh Midžor) Stara planina predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji na kojoj je turizam još uvek u povoju. Međutim, pre nekoliko dana otvoren je jedan od najmodernijih hotela u zemlji, za koji su prvi posetioci imali samo reči hvale.

145 Zovu je Stara, a ona je tako mlada

Savršen pogled pruža se tokom leta

U neposrednoj blizini hotela postoji ski lift i jedna staza za noćno skijanje, što je više nego simbolično, jer je Stara planina gotovo pet meseci pod debelim snežnim pokrivačem. Koliko zimi izgleda surovo, ona svoju lepotu i pitomost pokazuje u proleće i leto. Bogatstvo listopadnih šuma, uz 200 vrsta lekovitog bilja, ovo područje jedinstvene lepote čine pravom riznicom zdravlja. Jedna od atrakcija jeste i pešačka tura do Midžora, koja se prelazi za dva i po sata. Ovo je poseban doživljaj i sjajna prilika da dodirnete sneg i usred leta! Ako je vedro vreme imaćete sreće da sa vrha vidite veliki deo Srbije i Bugarske.

Takođe, jedna od značajnijih manifestacija je “Molitva pod Midžorom” koja se organizuje u okolnim selima prve subote posle Đurđevdana. Tokom tih dana na obroncima Stare planine odigravaju se prehrišćanski i seoski običaji, čobanske igre i takmičenja domaćica u pripremanju starih jela. Ako se uputite u ovom periodu na Staru planinu obavezno probajte belmuž, jelo čudnog naziva i nezaboravnog ukusa. Ovo su samo neki od mnogo razloga zbog kojih bi trebalo posetiti ovu lepoticu Srbije. Kartu u ruke i pravac Stara planina!

242 Zovu je Stara, a ona je tako mlada

Ništa manje bajkovit zimski prizor


Marijana Katić je studentkinja novinarstva. Uvek nasmejana i spremna za nove izazove. Zaljubljenik u modu, shopping, putovanja, tehnologiju i poeziju Mike Antića. Pozitivna energija, red, rad i organizacija pokreću njen svet i čine svaki dan posebnim. Omiljeni citat: ”If you never try, then you’ll never know!”