Moda ima razne odrednice i definicije, jer svako od nas  ima sopstveni doživljaj kako mode, tako i stila. Neki je smatraju umetnošću, neki samo industrijom, neki najuticajnijim fenomenom ljudskog društva… Sa druge strane tu je stil iliti prepoznatljiv vizualni identitet kao nešto što je, pored talenta i ideje koja se plasira, najneophodnije jednoj ličnosti iz sveta show biznisa. O stilu naših zvazda ovoga puta nećemo govoriti, jer je ili nepostojeći ili vrlo diskutabilan, zbog granice sa neukusom koju ćesto prelazi i zbog nemanja pokrića, tj. realnog talenta (primer za loš, ali prepoznatljiv i zbog ogromnog talenta prihvatljiv vizualni identitet, jeste Haris Džinović). Da bi vam jasnije dočarala kakav estetski utisak koji su na mene ostavile fotografije ovih javnih ličnosti, uzeću za primer jednu jako kratku i uopštenu odrednicu iz “Leksikona stranih reči i izraza” Milana Vujaklije, koja kaže: “Moda je način nošnje i odevanja nekog vremena”. Pa da pogledamo u kakvom vremenu živimo!

76152 467790944305 716439305 5435156 1531957 n Žurka magazina Svet i moda

Vreme barskih dama

Pokušavam da shvatim dok gledam ovu sliku i na osnovu dosadašnjeg odabira garderobe pevačice Maje Nikolić, šta je njena ideja, te se ovako prezentuje javnosti. Neosporno je da njen look teži autentičnosti, samo njoj lično razumljivoj, i da ne prati slepo sezonske trendove. Ponoviću još jednom, retke su pojave na javnoj sceni koje sebi mogu da dozvole nonšalantan stav prema modi i trendovima. Inače bih Maji postavila gomilu pitanja, od toga gde kupuje garderobu i što je do skora farbala kosu u dve boje, do toga zašto misli da je njen imidž ikome zanimljiv. I pored svega što sam rekla, ovo je jedan od boljih stajlinga Maje ikad, ali nažalost dosadašnji njeni, mogu slobodno da kažem “ispadi” su iole kultivisanom čoveku toliko neprihvatljivi, da ovaj jedan za nijansu bolji pokušaj, ne može da popravi opšti utisak. Nažalost “barska dama look” je i dalje česta pojava u nekim klubovima, pogotovo među izuzetno mladim devojkama, ali nadam se da polako nestaje i nadam se da ovakav način odevanja nije nikome uzoran.

155400 467783634305 716439305 5435023 7998787 n Žurka magazina Svet i moda

Vreme u kome svi “wannabe fancy”

Jedan od glavnih problema naše estrade jeste to što se previše zna o njima i njihovom “uspehu” tj. novcu koji su zaradili, i to što vrlo često izgledaju smešno u odnosu na onu manjinu ljudi, da budem preciznija žena, kojima posedovanje Louis Vuitton tašnice nije vantelesno iskustvo, jer u svom posedu imaju jedno pet Birkin u svim veličinama, pet Loewe i deset Tod’s torbi, sa cenama po upitu. Ali dobro, svi mi wannabe fancy i to je cool! A još više je cool kada obučete unikatni komad nekog našeg kretora, može i stranog, i stilizujete ga jednostavnim neupadljivim aksesoarima, kako bi sama kreacija došla do izražeja i onda ne izgledate kao srednjoškolka koja je pre grada došla kod drugarice, da je ne vide matorci i presvukla se, tj. navukla na sebe sve za šta misli da je fancy. Jelena Kostov i zebraste satenske cipele, ružica, čarape sa likrom, teksas šorc, pamučna majca, prsluk, rukavice od prevrnute kože, lak torba i cik – cak kosa??? Daj da stavimo još nešto, možda neke velike bižu viseće minđuše. Wannabe fancy još i nekako, ali natrpavanje ne nikako!!! Kad smo kod natrpavanja, veliki pozdrav za Leu Kiš! Inače postoji fora kako da se oslobodite viška aksesoara: stanite ispred ogledala leđima okrenuti, naglo se okrenite i prvo što vam upadne u oči, skinite!

IMG 5659 420 Žurka magazina Svet i moda

Vreme u kome je aktuelan “yeti style”

Ne znam kome da se žalimo? Da li Karl Lagerfeldu što je izbacio celu yeti kolekciju? Pitam se šta bi pokojna Koko rekla za to? Možda onu njenu čuvenu: “Girl should be two things, classy and fabulous”. Pa kako devojka može da bude “fabulous” ako izgleda kao pećinski čovek??? A Olju Karleušu moram da pitam, da li su ovi krzneni navlakači ručni rad, kao i gde je pazarila zlatni prsluk i “vreća” zlatnu torbu? Da li to uopšte neko prodaje?

IMG 5503 420 Žurka magazina Svet i moda

Vreme “can-can” ili flamenco plesa

Gospođa Kruška je verovatno promašila event, možda je krenula u plesnu školu ili možda učestvuje u nekoj predstavi? Ja ću morati ponovo da pitam: Gde se kupuju svi ovi kostimi?

IMG 5733 420 Žurka magazina Svet i moda

Vreme kauboja i indijanaca

Stojanka Novaković Stoja, izvinjavam se, ali ovo je “too much” za bilo kakav komentar.

I za kraj sam odabrala ličnosti za koje smatram da ovoga puta nisu “promašili temu”, nije potreban poseban komentar, videćete i sami.

IMG 5684 420 Žurka magazina Svet i moda

Ana Bebić

IMG 5667 420 Žurka magazina Svet i moda

Ana Nikolić

IMG 5696 420 Žurka magazina Svet i moda

Mia Borisavljević

IMG 5685 420 Žurka magazina Svet i moda

Neda Ukraden

IMG 5739 420 Žurka magazina Svet i moda

Bojana Stojković


Nina Fićović je pomislila da je potrebna, možda čak i neophodna. U svakom slučaju, usudila se da vam menja život svojim delima. Nasmejana do oblaka, ponekad i zapanjena svojom kreativnošću i maštom, svoje snove je skoro sve odsanjala i sada je vreme da ih podeli sa vama.

Editors choice