Modni dokumentarci su najzanimljiviji i najbolji način da zavirimo u privatne živote, ali i kreativne procese slavnih dizajnera čijim se kreacijama divimo kada ih gledamo na modnim pistama ili stranicama magazina. Šta se zapravo krije iza veličanstvenih kreacija, glamuroznih modela i savršenih krojeva? Kako zaista izgleda biti urednik modnog magazina ili modni fotograf, saznaćete ukoliko pogledate ove sjajne filmove.

“The September Issue” (2009)

Ne postoji obimnije i zahtevnije izdanje magazina “Vogue” od septembarskog. Ovaj film prati sve ono što se dešava iza kulisa pripremanja septembarskog broja najprestižnijeg modnog magazina na svetu. Ukoliko vas je zanimalo kako to izgleda kada glavna urednica magazina Ana Vintur sa svojim saradnicima raspravlja o temama i ličnostima koje će biti fokus magazina u septembru 2007. i želite da osetite radnu, ali kreativnu, zabavnu atmosferu u redakciji, ovaj film će vas oduševiti.

“The First Monday in May” (2016)

Ljubitelje umetnosti i mode očaraće film koji prati nastanak najposećenije modne izložbe u istoriji Instituta za kostime u muzeju Metropoliten, pod nazivom “Kina: S one strane ogledala” i pripremu za najvažniji modni događaj godine – Met Gala 2015. sa mnogo poznatih zvanica. Film prati glavnu urednicu “Vogue”-a, Anu Vintur i Endrua Boltona, menadžera koji je osmislio inovativni šou, u pripremama za spektakularno veče.

“Notebook on Cities and Clothes” (1989)

Kada je nemački režiser Vim Venders prvi put od centra Pompidu dobio nalog da napravi dokumentarac o japanskom dizajneru Jođiju Jamamotou, rekao je: “Moda? Neću imati ništa od toga.” Prihvatio je, ali ipak nije napravio pravi modni dokumentarac – umesto toga, ovaj neobični klasik zapravo je filozofski esej o dva načina vizuelne komunikacije. Venders i Jođi zapravo razgovaraju o kreativnim procesima, vezama između gradova, identiteta i bioskopa u digitalnom dobu.

“Valentino: The Last Emperor” (2008)

Film “Valentino: Poslednji vladar” je priča o prijateljstvu, ali i stvaranju mode. Dokumentuje rad, revije, poslovne promene i odluke Valentina Garavanija. Radnja filma prati period od 2006.godine i kolekcije za proleće/leto u Parizu, ali i Valentinov osvrt na svoju četrdesetpetogodišnju karijeru koja obuhvata i oblačenje prve dame Amerike, Džeki Kenedi.

“Bill Cunningham New York” (2010)

“Ne odlučujem ni o čemu”, insistirao je Bil Kaningem, koji je decenijama predviđao modne trendove pre nego što bi se dogodili, “pustio sam da ulica razgovara sa mnom”. Ovo je film o ekscentričnom fotografu ulične mode “Njujork Tajmsa” koji je i kao osamdesetogodišnjak svaki dan vozio bicikl Njujorkom sa fotoaparatom u ruci u potrazi za novim “street style” stajlinzima.

Comments