Čak i kad film nije ništa posebno, neverovatna i šokantna poslednja scena ga od OK ostvarenja može izdići do klasika. Trenutno svi pričaju o završetku filma Doctor Strange in the Multiverse of Madness, ali – iako poslednjih deset minuta ovog MCU ostvarenja predstavlja šok za šokom – to nije ni prići scenama koje smo mi izdvojili. Ove scene čine dubokoumni razgovori između protagoniste i antagoniste, sjajna muzika, i katarzično finale epskih trilogija. Naravno, očekujte spojlere.

Se7en (1995)

Bez pogovora – Se7en Davida Finchera je jedan od najboljih neo-noir trilera ikad snimljenih. Serijski ubica John Doe usmrćuje svoje žrtve prema sedam božjih grehova, a njegovo hapšenje predstavlja samo početak, jer sledi niz užasavajućih događaja. U završnim minutama filma vidimo njega i detektiva Davida Millsa kako razgovaraju o tome koji je razlog za ova jeziva dela i, iako je ova scena postala jedna od najpopularnijih mema na internetu, to joj ne može umanjiti na svojevrsnom šok efektu. Postoji mnogo suptilnih “hintova” o kraju filma, pa ga ponovno gledanje čini još boljim.

The Prestige (2006)

Film govori o dvojici konkurentnih mađioničara, ali – kao što je tipično u svim ostvarenjima Christophera Nolana – nije sve onako kako se čini. Svim gledaocima je jasno da na kraju sledi twist, ali niko nije mogao da pretpostavi koji. Ipak, iako pojedini tvrde da je kraj predvidiv i da su znali da Alfred ima brata blizanca, ovaj klimaks je sve zaokružio, jer je sve odjednom imalo smisla. Iako i Nolanov Inception ima zadivljujući cliffhanger, ne može da se meri sa uticajem ovog ostvarenja.

Whiplash (2014)

Whiplash prikazuje toksični odnos učitelja muzike i džez bubnjara koji prolazi kroz pakao kako bi učestvovao na prestižnom JVC džez festivalu. Nakon devedeset minuta besa, ponižavanja i nemoralnog ponašanja, poslednjih deset minuta je ekspolozija sve te nagomilane energije – samo što se ne biju rečima i pesnicama, već muzikom. Na sceni, pred hiljadu ljudi, pokušavaju da posrame jedan drugog. Nijedna reč nije izgovorena, jer muzika sve govori.

The Matrix (1999)

Uz sve dubokomune filozofske razgovore koji gledaoce teraju da preispituju realnost, The Matrix doživljava vrhunac u jednoj od najvećih filmskih akcionih scena svih vremena, koja započinje uz oružje… i još mnogo oružja. Čini se kao da igrate poslednji nivo video-igre koja se završava bitkom sa “gazdom”, ali je prožeta emocijama koje su se nataložile u prethodna dva sata. Pucnjava u lobiju, na krovu i scena se helikopterom čine The Matrix jednim od najboljih akcionih filmova devedesetih.

Black Swan (2010)

Ovaj zastrašujući psiho-triler govori o mladoj ženi koja prolazi kroz mentalnu i emotivnu torturu kako bi postala najbolja balerina i dobila glavnu ulogu u Labudovom jezeru. Njena opsesija gradacijski uzima maha, pa počinje da umišlja (ili ne) razne situacije koje je toliko iscrpljuju da ne zna šta je san, a šta realnost. Ova balerina umire na sceni nakon najvećeg plesnog performansa svih vremena, a dok umire – film bledi u belo, a ne u crno, a prisutni gledaoci i dalje aplaudiraju, ne shvatajući šta joj se desilo. U trenutku gubljenja svesti izgovara jednu od najuticajnijih rečenica iz kinematografije: Bilo je savršeno, bila sam savršena.

The Truman Show (1998)

Nakon što Truman u 29. godini shvati da živi u TV rijalitiju, on vodi finalni razgovor sa autorom emisije o smislu svog života, dok ga autor moli da ostane u emisiji. Poslednji trenuci koriste i krilaticu filma koja je u ovom trenutku i te kako upečatljiva: U slučaju da te ne vidim – dobar dan, dobro veče i laku noć. Fanovi bi bili oduševljeni kad bi dobili i nastavak filma samo da bi videli kako se Truman adaptirao u realnom svetu, ali budući da je prvi deo sjajan i samodovoljan – mnogi bi se ujedno plašili da bi nastavak to mogao da uništi.

Cruel Intentions (1999)

Ovo je jedan od najvoljenijih tinejdžerskih filmova devedesetih – zbog odlične glume, dovitljivog scenarija i provokativnih scena koje su zasebno dobijale nagrade. Iako predstavlja rimejk kultnog ostvarenja Dangerous Liaisons (1988), uspeva da ostavi jedinstveni pečat, a uz poslednju scenu – gledaoce zasigurno ne ostavlja ravnodušnim. Uz genijalnu numeru Bitter Sweet Symphony grupe The Verve, vidimo kako se urušava ceo svet mlade bogatašice Kathryn Merteuil, koja iz dosade uništava tuđe živote. A na koji način su joj to uradili njeni ispisnici (jer, verujte, apsolutno je zaslužila), treba da pogledate film i prisetite se one čuvene – kako poseješ, tako ćeš i požnjeti.

The Dark Knight Rises (2012)

Prvo, The Dark Knight Rises je nastavak jednog od najboljih filmova svih vremena (pogotovo zbog performansa Heatha Ledgera kao Jokera), što znači da je autorski tim imao neverovatan pritisak da ispuni očekivanja publike i kritičara. U većem delu filma, Nolanu je to i uspelo, ali su ostala pojedina pitanja na koja nismo dobili odgovor. Ipak, uprkos rupama u radnji, poslednja scena je vrlo katarzična, i predstavlja kulminaciju epske trilogije i, iako je franšiza započela mračno i zloslutno, Bruce Wayne je konačno dobio happy end koji je zaslužio, i koji mu je publika želela.

La La Land (2016)

La La Land se ne može gledati bez pakovanja papirnih maramica, a pogotovo njegov kraj – gde nas obuzmu sve emocije u istom trenutku. Vidimo Miu i Seba kako raskidaju, potom inspirativni trenutak kad je Seb srećan jer ima svoj lounge bar, zatim se Mia i Seb viđaju poslednji put – ne pričajući jedno s drugim i samo se posmatrajući. Poslednji momenti filma, koji je komercijalizovan kao zabavni mjuzikl o Holivudu, emotivno su iscrpljujući – najblaže rečeno.

Requiem for a Dream (2000)

Pre nego što je režirao Black Swan, Darren Aronofsky je svoj talenat ispoljio i u ovom ostvarenju o zavisnosti od droge, seksa, lekova protiv bolova i kozmetičke hirurgije. Ceo Requiem for a Dream kreira lucidni, destruktivni klimaks – koji je toliko opterećujuć i zahtevan da ćete ga teško pogledati ponovo. Ovde nema srećnog kraja i završava se mizerno kako i počinje.

Naslovna fotografija: instagram.com/celeb_page369

Dušan Veselinović

Comments