Odgovor na pitanje kako da organizujete svoje vreme prilično je jednostavan. Sve što ste do sada naučili i pročitali o organizaciji vremena bilo je potpuno gubljenje tog istog vremena o kom ste učili, jer, prosto, ne funkcionišu stvari tako kako su vam rekli.

Međutim, dobra stvar je da je stvarno vreme po kom živimo stvar vaše psihe. Postoji baš tu, između vaših ušiju. Vi ga stvarate. A sve što vi stvarate, vi možete i da kontrolišete. Vreme je da uklonite sve stvari koje znače ličnu sabotažu ili ograničenje zbog kog ste večito zaglavljeni u onoj rečenici nemam dovoljno vremena ili danas nije pravo vreme da to i to otpočnem.

Postoje samo tri načina da utrošite vreme: misli, razgovori i radnje. Nezavisno od toga kojim se poslom bavite, sve će vam se vrteti oko toga kako ova tri organizujete.

Uvežbajte ove tehnike i naučite da organizujete svoje vreme kako treba:

1. Nosite sa sobom raspored i spisak svih razmišljanja, razgovora i aktivnosti koje ste predvideli za tu nedelju. Ovo će vam pomoći da razumete hitnost neke situacije i da uvidite koliko ste stvari sposobni da uradite u toku dana i na šta vam odlazi vreme. Videćete koliko vremena zapravo provedete razmišljajući o neproduktivnim stvarima, u besmislenim razgovorima ili postupcima.

2. Bilo koja radnja ili razgovor koja vam je važna za uspeh trebalo bi da ima određeno vreme (period) koliko će se dešavati. One “danas uraditi” liste postaju sve duže i duže do momenta u kom nema apsolutno nikakve šanse da sve završite. U ovakvim slučajevima, knjiga sastanaka čini čuda. Zakažite sastanke sa samim sobom i napravite vremenske blokove za prioritetne misli, razgovore i postupke. Zakažite njihov početak i njihov kraj. Budite dovoljno disciplinovani da sve to i ispoštujete.

3. Isplanirajte da provedete najmanje 50 odsto vremena na misli, postupke i razgovore koji će vam doneti bolje rezultate.

4. Zakažite vreme za prekide/upadice. Isplanirajte mogućnost da budete odvučeni od onoga što radite. Ako ne razumete šta ovo znači: uzmite u obzir mogućnost da ćete želeti da pogledate epizodu omiljene serije (30 minuta), popijete kafu (20 minuta), popričate sa najboljim prijateljem (10 minuta). I kada se to sve sabere daje sat vremena (60 minuta) prekida vašeg isplaniranog dana. Ali ukoliko ste to sami već predvideli i isplanirali, onda vam ne remeti predviđeni raspored, nego se uklapa u postojeći.

5. U prvih 30 minuta nakon što se probudite isplanirajte ostatak dana. Ne počinjite dan nakon što ispunite plan. Najvažniji deo dana je vreme koje odvojite za planiranje trošenja vremena u tom danu.

slika122 10 načina da organizujete svoje vreme

Ispoštujte sopstveni plan

6. Odvojte pet minuta pred svaki poziv ili zadatak na koji ste se usredsredili i razmislite kakve rezultate želite da postignete. Ovo će vam pomoći da stvorite sliku o tome kako uspeh izgleda pre nego što počnete. Takođe, usporiće vreme. Odvojte pet minuta nakon svakog poziva i aktivnosti/postupka/radnje da odredite da li ste postigli željeni rezultat. Ako niste, šta je nedostajalo? Kako da ubacite to nešto što je nedostajalo u naredni projekat?

7. Stavite “Ne ometaj” znak na vrata/skajp/telefon kada apsolutno morate da se posvetite poslu.

8. Uvežbajte da se ne javljate na telefon samo zato što zvoni ili da ne gledate u mejlove samo zato što pristižu jedan za drugim. Isključite se sa aplikacija preko kojih imate instant komunikaciju sa nekim. Nemojte ljudima posvećivati pažnju istog trenutka kada je zatraže, osim ako je krucijalno za vaš posao da odmah nekome odgovorite. Umesto toga, isplanirajte vreme u kom ćete odgovoriti na sve mejlove i pozive.

9. Poisključujte distrakcije tipa Facebooka, Twittera, Skypea i ostalih poznatih mreža, osim ako ih ne koristite kao sredstvo komunikacije sa poslovnim partnerima.

10. Zapamtite da je nemoguće sve uraditi. Takođe zapamtite da 20 odsto vaših misli, razgovora i stvari koje uradite daje 80 odsto postignutih rezultata!

Moguće je da će vas često prekidati ili odvlačiti u različitim pravcima, ka različitim novim stvarima koje moraju da se urade. Iako ne možete da utičete na sve te distrakcije i prekidanja, možete sami sebi da kažete koliko vremena planirate da potrošite na druge stvari. A u tome i jeste caka – dobro organizovati vreme koje ste isplanirali za uspeh!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments