Sad već verovatno dobro poznajete veliko prolećno čišćenje i svu njegovu vremenski zahtevnu reputaciju. Čišćenje prostora nakon zime je ustaljena praksa koja može biti zamorna, ali suština početka proleća nije samo u ribanju. Možete jednostavno razvedriti svoj životni prostor da bi bio u skladu sa sezonom  — zato vam otkrivamo 10 načina da osvežite svoj dom za samo jedan dan – bez većeg zamaranja.

Budući da smo uveliko ušli u prolećnu sezonu, ovi jednostavni trikovi i saveti učiniće da vam dom ponovo izgleda novo za manje od 24 sata. Bez obzira da li tražite malo inspiracije za instant preuređenje dnevne sobe, ideje za prolećnu dekoraciju ili trikove za razvrstavanje i organizaciju kada vam je vreme ograničeno – imamo rešenje.

10 načina da osvežite svoj dom za samo jedan dan

Oslobodite pretrpan prostor

Nema boljeg osećaja od toga da se uhvatite ukoštac sa često zanemarenim područjem. Bilo da konačno bacate sve istekle namirnice iz frižidera ili pravite drugačiji raspored na policama, odaberite realan cilj i posvetite mu se. Obavljanje zadatka koji služi rasterećenju prostora će vam sigurno pričiniti ogromno zadovoljstvo. Poklonite ili donirajte sve predmete koji vam više ne služe ili ne bude emociju, i pustite energiju da nesmetano protiče.

Igrajte se sa mirisima

Miris je moćno sredstvo u prostoru. Samo sa svećom ili difuzerom možete učiniti da vam dom miriše kao sveže ubran buket ili morski vazduh. Pronađite odgovarajuću prolećnu aromu kako biste probudili svoja čula i domu udahnuli dašak svežine.

Učinite kupatilo luksuznijim

Uključivanje malih luksuznih detalja zaista može da podigne stvari na viši nivo. Neka vaši umivaonici deluju kao oni u skupocenim hotelima dodavanjem mermernih bočica za sapune i losione, mekih peškira i svega što vas direktno asocira na kupatilo u hotelskoj sobi, kako biste već od proleća osećali da se letovanje bliži i da ste već na odmoru.

Promenite raspored u dnevnoj sobi

U dnevnoj sobi se odvija najviše događaja u domu, što može brzo da učini da prostor izgleda “istrošeno”. Zato pomerite garnituru ili stolice, ubacite jastuke i ćebad iz druge sobe, ili promenite raspored slika na zidu. Samo promena rasporeda može da učini da soba ponovo deluje sveže – i pomoći će vam da se oslobodite zimskih vibracija.

Zamena dekoracije na trpezarijskom stolu

Možda nećete često menjati stolnjake ili podmetače, ali proleće je idealna prilika da ih obnovite kako bi trpezarijski sto bio ukrašen novim šarama i svetlim bojama. Izbacite tamne, mračne nijanse i okrenite se onim pastelnim, belim i svetlim tonovima. One ne samo da se uklapaju uz sezonu, već će i uneti svetlost u vaš dom.

Kupite novu biljku ili sveže cveće

Ništa ne govori “proleće” kao unošenje prirode u enterijer. Dodavanje zelenila ima gomilu prednosti i nema pogrešnog načina za to – bilo da investirate u sobnu biljku ili buket svežeg cveća, u potpunosti je na vama.

Promenite posteljinu i pokrivač

Sa prolećem i posteljina postaje šarenija. Ispostavlja se da je jednostavna promena posteljine i pokrivača jedan od najlakših načina da osvežite svoju spavaću sobu u proleće. I ako zaista želite da uđete u duh sezone, izaberite svetle boje ili cvetni dezen.

Uočite problematična područja

Skloniji smo izlascima iz kuće tokom toplijeg vremena, i niko ne želi da se vrati u neuredan, neorganizovan prostor. Uočite područja koja se brzo zatrpavaju neredom (razmislite o radnom stolu, kuhinjskom pultu, ormaru) i namenski smanjite broj stvari na tim mestima. Ovo jednostavno osveženje doma pomoći će vam da otvarite svoj prostor za sunce, red i harmoniju.

Igrajte se sa svetlom

Kako dani postaju duži, pokušajte da maksimalno iskoristite prirodnu svetlost u svakoj sobi, premestite lampe ili zamenite abažure. Uveče se oslonite na zidne svetiljke ili sveće kako biste uneli dodatnu toplu atmosferu.

Dodajte naglašene boje

Ako posedujete šarene dekoracije, sada je pravo vreme da ih upotrebite. Pokrivači, jastuci i dekorativni predmeti poput vaza, umetničkih dela i figura – nekoliko naglašenih boja učiniće da vam dom deluje veselije i u skladu sa novom sezonom.

Pročitajte i ovo: Vodič za uklanjanje nereda koji vam prolazi ispod radara – lako raščistite svoj fizički i mentalni prostor

Naslovna fotografija: instagram.com/michelle_janeen

Milana Petković

Comments