Kako izbeći stres u ovo nepredvidivo, turbulentno vreme? Stres je obuzimajući osećaj koji može uticati na svaki aspekt našeg života. Stres može biti fizički bolan, emocionalno opterećujući i mentalno iscrpljujući. A izvan povremenog kupanja u mehurićima ili časa joge, većina nas zapravo ne zna kako da se strateški oslobodi stresa i pomogne organizmu kako bi se od njega oporavio.

Kada smo pod stresom, telo oslobađa hormon koji se zove kortizol. Poznat i kao “hormon stresa”, kortizol deluje kao brz udar energije koji pomaže telu da se nosi sa datim stresorom, prvenstveno smanjenjem upale i regulisanjem krvnog pritiska. Međutim, previše kortizola u organizmu – proizvoda stalnog stresa – više šteti nego što pomaže, jer povećava upalu i podiže krvni pritisak, čineći stres još intenzivnijim i konzumirajućim.

Hrana može biti snažan protivotrov za stres. Dok pojedine namirnice mogu pomoći organizmu da izbaci dodatni kortizol, druge mogu pojačati takozvane “srećne hemikalije” u mozgu – serotonin i dopamin, vraćajući ravnotežu u umu i telu. Predstavljamo vam 10 namirnica koje mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i dosezanju mira.

Crna čokolada

Crna čokolada je puna flavonoida – biljnih jedinjenja sa čitavim nizom neverovatnih zdravstvenih koristi, uključujući sposobnost smanjenja oslobađanja kortizola. Težite crnoj čokoladi koja sadrži 70-85% kakaa, jer je takođe bogata vlaknima i esencijalnim mineralima.

Jogurt

Možda ste čuli za svojevrsnu vezu mozga i creva – otkriće da su varenje, raspoloženje, spoznaja i opšte blagostanje blisko povezani. Jogurt podržava oba dela ove veze: probiotici i prebiotici u jogurtu pomažu u snižavanju holesterola i balansiranju šećera u krvi, asistirajući zdravlju creva, kao i mentalnom zdravlju.

Semenke

Semenke su prepune omega-3 masnih kiselina koje podržavaju ćelijsku strukturu i funkciju. Osim toga, omega-3 masne kiseline su osnova za stvaranje hormona koji regulišu upalu. Lanene i čia semenke guste su zdravim omega-3 masnim kiselinama. Za doručak ih probajte posute jogurtom sa kakao zrnevljem koje oslobađa stres.

Zeleniš

Listovi poput svežeg kelja, blitve i spanaća sadrže folate, vitamine koji pomažu u stvaranju dopamina i serotonina.

Citrusi

Nadbubrežne žlezde koriste vitamin C za oslobađanje kortizola, pa je našem telu u vreme potrebna veća količina ovog vitamina. Pomorandže, papaja i mango odlični su izvori vitamina C koji pomažu u balansiranju organizma na biohemijskom i fiziološkom nivou.

Comments