Problem sa odlukama koje menjaju život jedino je u tome što te odluke morate sprovesti – od vas zavisi da li ćete ih implementirati u svoju svakodnevicu, uvesti u naviku i držati ih se i onda kada izgleda lakše i jednostavnije odustati. Ponekad je teško doneti odluku, ali obično je još teže držati se svojih odluka, zato, sakupite svu hrabrost koju imate, angažujte svu podršku koja vam je potrebna i uđite u proces – budite spremni na borbu, odustajanje i ponovne pokušaje. 

Najpre odlučite da imate moć da menjate stvari. Vi ste kreatori svog sopstvenog iskustva i trenutak kada odlučite da nešto promenite u svom životu, prvi je korak na putu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Kada odlučite da radite ono što volite, što vas zaokuplja, u čemu ste strastveni i posvećeni, biće teško. Svakodnevica neće čekati da vi pronađete sebe, računi moraju biti plaćeni, hrana mora biti na stolu. Upotrebite svoju strast i veru i živite ono što radite – tako nećete samo graditi karijeru, već ćete živeti ono što želite. A takva posvećenost otvara mogućnosti!  

Stvaranje porodice zaista menja život, iz temelja. Ali, vaša porodica može biti onakva kakvu vi želite, a ne onakva na kakvu automatski pomišljamo, kad kažemo „porodica“ (roditelji i deca). Porodicu možete izabrati i to mogu biti biološki članovi porodice, muškarci, žene (partneri), prijatelji, supružnici, ljubavnici, deca, životinje – vaša porodica može biti onoliko velika, raznolika i nekonvencionalna koliko vam je potrebno. 

Kada rešite da živite u okviru svojih mogućnosti. U mnogim slučajevima (u kojima se ne radi o siromaštvu), radi se o prekomernom, neorganizovanom i impulsivnom trošenju. Živeti u okviru svojih mogućnosti znači preuzimanje odgovornosti i upravljanje finansijama, raspoređivanje budžeta, štednju i odricanje na jednoj strani, da biste sakupili novac za nešto drugo što vam je važno (određivanje prioriteta) i svakako spada u jednu od najbitnijih životnih disciplina. 

Otkrijte jednostavne stvari koje vas usrećuju i radite ih svakog dana. Postoji izvesna osnovna linija sreće, obrazac koji praktikujete i na koji se vraćate, bez obzira koliko varirali i od njega odstupali u pravcu tuge ili velike sreće. Da biste povećali ukupnu sreću u svom životu, potrebno je da podignete taj osnovni nivo, a to ćete učiniti svakodnevnim praktikovanjem malih stvari koje vas raduju. 

Služenje drugima je odluka koja menja život – kada svoje vreme i energiju date i podelite, kada ste nesebični i humani, vaš život dobija veću širinu, fluidnost, svrhu. Vaše postojanje se nekako širi izvan vas samih. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Radite na prihvatanju onoga što ne možete da promenite. To je borba, ne postoji lak način da to postignete. Primetite svaki put kad vam pođe za rukom da nešto prihvatite, ili se malo približite prihvatanju onoga što vam je baš teško da prihvatite, što vas boli, ljuti, plaši. Budite nežni prema sebi. 

Praktikujte boravak u sadašnjem trenutku. To je, takođe, veoma teško i stalno će vam izmicati, ali uvek možete da odvojite trenutak i da prosto budete tu. Sledeća stvar koju treba da uradite uvek će vam biti na pameti i isterivati vas iz sadašnjeg trenutka, zato se morate stalno svesno vraćati iz svojih misli na ono gde ste sada i čime raspolažete sada – i zašto je to dobro i dovoljno. Razmislite o onome što sada imate, za šta ste ranije mislili da ćete biti srećni kada to dobijete, postignete, osvojite. Setite se toga i posvetite se osećanju zahvalnosti zbog onog što imate. 

Volite onog koga zapravo volite. To je jednostavno zapažanje, ali ljudi nisu uvek zajedno zato što se vole, već iz hiljadu drugih razloga, a neki ne mogu biti dalje od ljubavi. Ako se nalazite u takvom odnosu, promenite to. Volite onog koga volite, a ako ne možete da budete sa njim, nastavite da verujete u ljubav i nastavite da živite, pa će doći neko koga ćete voleti. 

Kada znate da želite promenu, to je prvi korak ka promeni. Ona se neće desiti dok je ne inicirate. Kada shvatite da uspevate, da menjate stvari, priznajte sebi svoju vrednost i volite i poštujte sebe zbog toga. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jeannedamas

Brankica Milošević 

Comments