Čak i oni kojima je priprema hrane bliska koliko i vožnja helikoptera znaju da priprema voćne salate ne zahteva posebnu veštinu. Ipak, postoji nekoliko sitnica na koje treba obratiti pažnju, a koje u potpunosti mogu da promene njen izgled i obraduju vaše čulo ukusa.

Iako živimo u vremenu kada možete da nađete razno voće tokom cele godine, sezonsko uvek ima bolji ukus i zdravije je nego ono koje je u proseku proputovalo 1,300 kilometara do vašeg supermarketa. Ponekad je bolje smanjiti broj sastojaka i usredsrediti se na njihov kvalitet.

Sezonsko voce 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Kupujte sezonsko voće

Voćna salata gubi svoj ukus ako su neki zalogaji previše kašasti, a drugi tvrdi. Prezrelo voće lako se raspe i pretvori u kašu koja pokriva drugo voće, a ako nije dovoljno zrelo, najčešće je kiselog ili oporog ukusa. Najbolje je da birate voće istog stepena zrelosti, odnosno da bude meko i zrelo, ali blago krckavo. Tako će salata biti sveža i ukusna duži vremenski period.

Zrelo voce 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Birajte zrelo i sveže voće

Ubacite voće upadljivih boja poput zelene, ljubičaste ili narandžaste, kako biste napravili kontrast među plodovima koje ste odabrali, ali i različite teksture. Neko voće je hrskavo, drugo sočno, treće vlaknasto, a njihova mešavina doprineće da vaša salata izgleda zanimljivo, a vaše nepce bude zauzeto otkrivanjem novih kombinacija.

Voce razlicite boje 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Kombinujte voće različite teksture i boja

Neka svaka voćka bude spremna pre nego što je stavite u činiju. Ako je potrebno, uklonite ljusku, koštice i peteljku, a ako ne možete, upozorite goste da ne bi došlo do neprijatnog trenutka kada, nakon velikih očekivanja, umesto da uživate u divnoj salati, morate da brojite zube.

Tresnje 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Pre nego što postane deo vaše salate, neka voće bude dobro očišćeno

Jedna od prvih lekcija u školi kuvanja jeste da sečete voće na jednake kriške ili komade. Ne samo što na taj način salata izgleda lepše nego je i lakše jesti je.

Voce jednake kriske 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Sve voće secite na jednake parčiće

Niko ne voli da umesto salate kašikom grabi samo jagode ili banane. Koristite jednake količine voća i na taj način niko neće imati utisak da su mu zapali ostaci.

Cinije sa vocem 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Koristite jednake količine voća

Pojačajte ukus salate korom svežeg citrusa i sokom od limuna ili limete. Sok će sprečiti da voće potamni i preseći će isuviše sladak ukus, a ako želite da se kiselkastost istakne, salatu pospite izrendanom korom limuna ili nekog drugog citrusa.

Limun 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Citrus kao iznenađenje

Nana je čest ukras u voćnim salatama, ali nepravedno zapostavljena jer je obično samo gurnemo u stranu dok biramo najlepši komadić omiljenog voća. Sa druge strane, nana unosi svežinu ako su lubenica, citrusi i bobičasto voće glavni sastojci vaše salate.

nana u vocnoj salati 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Nana nije samo ukras

Često ćete naići na poneku tvrdu i oporu voćku koja nije dovoljno zrela, što može da pokvari celu salatu, ali to rešite i omekšajte ih šećerom u kristalu. Dodajte ga po ukusu i sačekajte nekoliko minuta da se istopi i promena će biti očigledna.

secer u kristalu 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Pospite voće šećerom u kristalu

Mrvica šlaga ili jogurta, posebno ako je u pitanju bobičasto ili koštunjavo voće, obogatiće voćnu salatu i dati joj kremasti ukus.

Slag u vocnoj salati 10 saveta da vaša voćna salata bude savršena

Dodajte mrvicu šlaga ili jogurta

 


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

 

 

Comments