Bez obzira na to da li ste u vezi sa svojim partnerom već izvesno vreme ili ste tek počeli vezu, znate da se odnos zasniva na uzajamnom poverenju i poštovanju. I to od samog starta. Sigurno da ste osetili hemiju i određenu uzbuđenost kada ste upoznali svog partnera – a potrebno je da se ta osećanja održavaju u toku veze. Ali, ne brinite, to što ste se posvetili odnosu će se na kraju isplatiti. Nijedan odnos nije savršen – jer je uvek potrebno raditi na međusobnoj intimnosti. Kako možete da poboljšavate odnos sa partnerom?

Pitajte ga da sa vama podeli nešto što do sada nije

Uvek treba da saznajete nove stvari – kako vi o svom partneru, tako i on o vama. Komunikacija je definitivno broj 1 u vezama. Naravno, veoma je bitno da proverite kako je proveo dan, kako se oseća, ali je isto tako bitno da započnete i nove teme za razgovor. To ćete uspeti postavljanjem novih pitanja u toku smislenih razgovora koje budete vodili uz čašu vina.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Noisetier (@thenoisetier)

Ne zaboravite na dejtovanje

Kada započnemo vezu, često zaboravimo na to koliko je, zapravo, dejtovanje – zabavno. Zato je bitno da ne zaboravimo da organizujemo odlaske na dejt sa svojim partnerom kako bismo održali uzbuđenje. Jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje sa svojim partnerom idite na večeru, u biskop, nemojte se osloniti na to da se viđate samo kod kuće.

Ne zaboravite da se zahvaljujete jedno drugom

Ovakve stvari su one sitnice koje čine da se vi ili vaš partner osećate cenjeno. Kada ste dugo sa nekim, dešava se da zanemarite male stvari, kao što je to da se jedno drugom zahvalite. Hvala ne mora samo da se kaže samo onda kad vam je partner nešto učinio. Zahvalite mu se što je tu, pored vas, što vas lepo tretira i što vas ceni.

Proveravajte jedno drugo

Dozvolite da objasnimo. Kada kažemo da proveravate jedno drugo, naravno da ne mislimo da proveravate telefone ili nešto slično. Proveravajte kako je vaš partner, kako se oseća. Pogotovo ako znate da je pred njim izazovni period. Jedna poruka u kojoj ćete ga pitati kako je – može mnogo da mu znači i samim tim će poboljšati vaš odnos.

Prisećajte se malih stvari

Sam početak veze je interesantan na svoj način, tada se upoznajete i primećujete male stvari koje čine da se zaljubite jedno u drugo. Prisećajte se takvih sitnica. Razgovarajte sa svojim partnerom i podsećajte se tih trenutaka, prepričavajte jedno drugom kako ste se osećali i šta ste mislili o raznim stvarima. To će probuditi osećanja i podsetiti vas zašto ste se zaljubili jedno u drugo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Noisetier (@thenoisetier)

Pustite stvari koje su se desile u prošlosti

Ovakve stvari najviše ugrožavaju odnose. Kada se desi nešto što učini da se osećate loše, najbolje je da o tome porazgovarate, koliko god puta bilo potrebno. Ono što je bitno jeste da u toku razgovora objasnite kako se osećate i da, uz pomoć partnera, iste te stvari prebolite. Takođe, potrudite se da rešene probleme ostavljate za sobom, nema potrebe da ih iznova pominjete i da vas iznova muče. Ako su rešeni – onda su i zaboravljeni.

Pokažite da vam je stalo

Pokazujte svoju ljubav vašim načinom iskazivanja. Koji god da je vaš love language – ne zaboravite da ga koristite. Onda kada mnogo vremena provodimo sa nekim, smatramo da se podrazumeva da ga volimo i da nam je stalo – a to svakako nije slučaj. Svoju ljubav i naklonost treba stalno da pokazujemo – zaista nije važno koliko dugo smo u vezi.

Naučite koje su granice vašeg partnera

Svi mi u odnosima sa drugima postavljamo određene granice, ali isto tako – pojedini od nas ne znaju kako da to učine. Bitno je da razgovarate sa svojim partnerom o tome koje su njegove granice i šta je to što mu smeta. Na taj način možete da izbegnete da radite određene stvari koje znate da mogu biti problem u vašoj vezi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Shine Magazine (@theshine)

Odvojte vremena jedno za drugo

Ovu grešku, takođe, čine oni koji su dugo u vezama ili žive zajedno. Nakon izvesnog vremena oslonimo se na to da smo sa osobom na određen način povezani i da nema potrebe da to pokazujemo. Ali, to definitivno nije slučaj! Ljubav i privrženost moramo stalno da iskazujemo, jer to je ono što će nas držati. Zato, nemojte da zaboravite da odvojite vreme za svog partnera i da ga kvalitetno provedete.

Uživajte jedno u drugom

Odnosi i veze nisu obaveza. Vaša veza treba da bude zabavna, i da se radujete vašem svakom novom susretu, a ne da vam to stvara problem i da se osećate kao da morate da ispratite nepostojeći raspored. Zasmejavajte jedno drugo, provodite se, izlazite – zabavljajte se!

Naslovna fotografija: instagram.com/thenoisetier

Milica Antić

Comments