Mentalno zdravlje nije maraton, nema cilja i ne postoji broj koraka koji treba da napraviš kako bi dobila medalju. Nema odredišta do kog treba da stigneš. Naše mentalno stanje se postepeno menja i zavisi od životnog perioda u kome se nalazimo, što znači da uvek možemo da ga poboljšamo.

Donekle ga možemo i kontrolisati, ako sebe ohrabrujemo pozitivnim mislima kao što su manje se nerviraj, budi smirenija, budi strpljivija, koje treba da ti budu važnije od nekih drugih životnih ciljeva. Da bi napredovala ka svojim prioritetima i ciljevima, prvo treba da brineš o sebi, svom miru i mentalnom zdravlju.

U nastavku ti otkrivamo nekoliko stvari koje treba da praktikuješ kako bi poboljšala svoje mentalno zdravlje.

Uvrsti meditaciju u svoju svakodnevicu

Toliko jednostavna i delotvorna stvar, a tako je teško naterati se na nju. Probaj da navijaš alarm na svom telefonu, na primer za vreme jutarnje kafe. Ugrabi tih 5 minuta dok ti je voda na ringli, ili u toku pripreme doručka, stavi slušalice i poslušaj neku od aplikacija za meditaciju koje će ti jako pomoći. Kada se navikneš na meditaciju, ubrzo ćeš početi da produžavaš vreme te mentalne vežbe. Meditaciju uvrsti u svoju rutinu i vrlo brzo ćeš videti rezultate.

jd mason xCPdjitY5sQ unsplash e1584531847795 10 stvari koje treba da radiš svakog dana kako bi unapredila svoje mentalno zdravlje

Otprati naloge na društvenim mrežama koji ti ne prijaju

Ovo je jedna od stvari koje moraš da probaš, jer je super delotvorna. Ako u nečemu imam iskustva to je stresiranju i kompleksiranju zbog drugih ljudi na čije slike svakodnevno nalećem. Ukoliko se zbog nekoga ne osećaš srećno, samouvereno i nadahnuto, nema razloga da ti bude u “online blizini”. Umesto toga, zaprati žene sa karijerama koje te inspirišu, zaprati naloge koje se zalažu za meditaciju, sreću i miran život.

Takođe, razmisli kakvu ti poruku šalju influenseri koje pratiš i kako se osećaš zbog njih. I shvati već jednom, ne moraš da pratiš neku Jelenu iz srednje škole samo zato što ona tebe prati. Ne trudi se da se interesuješ za živote nebitnih ljudi, već se fokusiraj na svoj.

neonbrand nZJBt4gQlKI unsplash e1584531788968 10 stvari koje treba da radiš svakog dana kako bi unapredila svoje mentalno zdravlje

Nauči da kažeš NE

Za neke zvuči kao nemoguć zadatak zar ne? Koliko često kažeš ne? Da li uhvatiš sebe da činiš drugima “usluge” koje ti ne prijaju i da li prihvataš tuđa zaduženja na poslu, iako već imaš posla preko glave? Izlaziš sa prijateljima na žurku, iako je sve što želiš jedno mirno veče kod kuće? Jedna od najznačajnijih stvari u poboljšanju mentalnog zdravlja je da priznaš sebi i prihvatiš šta ti želiš i šta ti zaista treba.

Nauči da uvažavaš svoje želje i potrebe, jer se i one računaju.

pawel czerwinski xt1tPXqOdcc unsplash e1584531710622 10 stvari koje treba da radiš svakog dana kako bi unapredila svoje mentalno zdravlje

Provodi vreme sa ljudima koji te zasmejavaju

Umesto da veče provodiš usamljena kod kuće, pozovi prijatelje sa kojima se smeješ do suza, jer istina je – smeh zaista jeste najbolji lek. Pored toga što ćeš smehom poboljšati svoje mentalno zdravlje, zbližićeš se sa ljudima oko sebe.

priscilla du preez nF8xhLMmg0c unsplash e1584531279781 10 stvari koje treba da radiš svakog dana kako bi unapredila svoje mentalno zdravlje

Relaksiraj se pre odlaska na spavanje

Pravilan san je krucijalan za dobro mentalno zdravlje, zato se potrudi da poslednjih 20-30 minuta pre nego što se uspavaš ne posvetiš “skrolovanju” Instagram-a. To vreme provedi bez ekrana i bilo kakvih stresora. Okupaj se, istegni se, skuvaj čaj i provedi veče uz dobru knjigu.

nathan dumlao cspncX4cUnQ unsplash e1584531613525 10 stvari koje treba da radiš svakog dana kako bi unapredila svoje mentalno zdravlje
Comments