U eri takozvane Instagram šminke, kada je sve previše naglašeno, previše obojeno i previše “ne tako primenljivo IRL”, biti sasvim prirodna, za promenu, tako je lepo i osvežavajuće! Nije da sam nešto ranije pratila makeup trendove, uvek sam se vodila onim što se meni dopada i sa čim se osećam komotno u svojoj koži, ali moram da priznam da me je jako obradovala činjenica da svetski brendovi ponovo propagiraju negu i prirodnost pre svega, te smo tako na ranije održanim revijama u okviru nedelja mode mogle da vidimo modele sa minimumom šminke koje su izgledale tako blistavo da smo, ono, bile spremne da se odreknemo šminke zauvek samo da bismo izgledale tako dobro! Mislim, makar je to bila moja reakcija. Uglavnom, da, taj “no makeup” makeup trend je nešto što želim da pratim bez griže savesti što se ne uklapam u “idealnu” sliku – od sada pa dokle god se uopšte budem bavila šminkom!

Elem. “No makeup” makeup look je zapravo jako lako postići, a efakat je tako dobar da jednom kada se navikneš na tu svedenost, sumnjam da ćeš je se ikada više odreći. “No makeup” makeup ističe sve ono najlepše na tvom licu, daje mu neki poseban sjaj i zavodljivost i garantujem da ćeš se uz njega osećati kao nova osoba – u onom pozitivnom smislu, naravno. No, dosta subjektivnosti, u nastavku slede koraci do postizanja savršenog, prirodnog makeup-a.

Pre svega – nega kože!

“No makeup” makeup nema za cilj da te zamaskira i zamalteriše, već da na diskretan način istakne ono najbolje na tvom licu, tvoju prirodnu lepotu. Upravo zato je potrebno da se pre svega posvetiš nezi svoje kože kako bi ona i bez grama šminke izgledala najbolje moguće. Ovo podrazumeva kako korišćenje odgovarajućih proizvoda za negu, tako i brigu o tome kako se hraniš, a pre šminkanja slobodno možeš da počastiš kožu hranljivom maskom za lice za instanst efekat blistavosti.

Prajmer – opciono

Ukoliko imaš problem sa izraženim porama ili sličnim nepravilnostima, pre šminkanja nanesi prajmer kako bi “blurovao” sve te sitnice koje te udaljavaju od perfektnog tena. Prajmer je svakako odlična podloga za šminku, koliko god ona bila blaga.

“Ne” za puder, “da” za BB kremu!

Puder je često previše težak za tvoju kožu i lako ti se može desiti da, zbog jako dobre pokrivne moći, dobiješ efekat maske. To je veliki “no-no” kada je u pitanju “no makeup” makeup jer je, sećaš se, ovde sve u vezi sa što prirodnijim izgledom i što blažom šminkom. Zato puder slobodno zameni BB kremom u odgovarajućoj nijansi, a ako te brine kako će se BB krema “ponašati” i da li će uspeti da ujednači tvoj ten i učini ga blistavim – nema potrebe za tim!

Garnier BB Pure Active krema namenjena je upravo kombinovanoj do masnoj koži koja je sklona nesavršenostima i koja ih u jednom potezu prekriva i bori se protiv njih, dok kombinacija silicilne kiseline sa mineralnim pigmentima ujednačava ten. Garnier BB Classic krema takođe nudi i negu i lagani sloj šminke u isto vreme, a formula sa derivatom vitamina C pojačava sjaj i blistavost kože, dok mineralni pigmenti ujednačavaju ten. Čak i makeup artisti preporučuju Garnier BB kreme upravo zbog svih njihovih benefita koji se tiču izgleda kože – ona je blistava, hidrirana i zaštićena od UV zraka, dok je ten ujednačen i korigovan. BB krema čini tvoj ten lepim, ali prirodnim, bez opterećivanja pora i bez efekta maske, što je čini najboljim rešenjem kada je u pitanju ovakav način šminkanja.

Korektor za “doradu” tena

Ukoliko posle ovih koraka i dalje primećuješ podočnjake ili bubuljicu tu i tamo, jednostavno ih prekrij korektorom, nekom svetlijom nijansom, i utapkaj ga prstima kako bi se lepo stopio sa tenom.

Kremasti bronzer za prirodne konture

“No makeup” makeup takođe dozvoljava konturisanje, ali blago, diskertno i – sa kremastim bronzerom! On će na tvom licu delovati mnogo prirodnije nego praškasti proizvodi, zato samo napred – istakni te jagodice!

Hajlajter – takođe kremaste teksture

Za dodatni efekat blistavosti, odluči se za kremasti hajlajter koji ćeš naneti na već jasno definisane tačke. Kremasta formula je diskretnija od praškaste, zato ćeš i moći da izgledaš i blistavo i prirodno – istovremeno!

Rumenilo, pogađaš, kremasto!

Prirodan, nezamaskiran ten, osim prirodnog sjaja ima i tu rumenost zbog koje i izgleda tako zdravo i sveže. Rumenilo je, dakle, potpuno dozvoljeno, ali takođe u kremastoj teksturi kako bi se što lakše i prirodnije stopio sa tvojim tenom. Da, slobodno ga utapkaj prstima!

Dopusti obrvama da budu slobodne

Baš kao i ten, i obrve treba da deluju prirodno, slobodno, pa čak i divlje! Ukoliko moraš da ih popuniš, učini to što diskretnijom olovkom ili senkom, a zatim iz očešljaj i razbaruši gelom za obrve. Ne mora svaka dlaka da bude na svom mestu, dozvoli obrvama da budu ono što jesu i da tvom licu i očima obezbede prirodan, pitom izgled.

Maskara – može, ali ne mora

Smanji maskaru na minimum i nanesi je samo na vrhove trepavica i to onu u braon boji, odnosno prirodnoj boji trepavica. Što se nas tiče, ne moraš čak ni da je staviš, ako tako više voliš! Takođe, opciono, na kapke možeš da naneseš kremastu senku u boji kože kako bi očima dala sjaj, ali ti ovde može poslužiti i hajlajter.

Nežna boja na usnama

Na kraju, kada je reč o šminkanju usana, na raspolaganju ti je nekoliko opcija – balzam, providni sjaj ili ruž u boji usana (roze, nude, boja mesa, pronađi odgovarajuću nijansu). Ne moraš da se trudiš da precizno našminkaš usne od ivice do ivice, dovoljno je da željeni proizvod naneseš prstima za diskretan sjaj, boju i usne koje deluju nenašminkano ali sočno!

Izvor fotografija: instagram.com
Naslovna fotografija: instagram.com/haileybaldwin

Ivana

Comments