Trenutno pola zemaljske kugle deli isti problem – problem opstanka usled novonastalog virusa koji je uzrokovao razne komplikacije među kojima je svakako panična kupovina mnogih građana. Osim pitanja da li smo kupili dovoljno hrane za naredne dve nedelje, kao i onog najvažnijeg – da li smo kupili dovojno toalet papira (čemu svedoči bezbroj duhovitih memes-ova na društvenim mrežama), muči nas i pitanje kako se zabaviti i na koji način provesti toliko vremena u “kućnom pritvoru”.

Zabava broj 1. svakog od nas je Netflix (ah šta bismo bez njega), a zatim sledi beskrajan “provod” na društvenim mrežama. Tu i tamo se provuče i po neka knjiga (svi bismo voleli da ih je više), ali koji su još zabavni načini da provedemo ovakve dane? Sigurno nisi znala da postoji način da doprineseš svojoj kulturi i obrazovanju iako si kod kuće. Prema Fast Company business časopisu, Google Arts & Culture udružio je preko 500 muzeja  i galerija širom sveta kako bi nam doneo virtuelne ture i online razgledanje eskponata najpoznatijih muzeja širom sveta.

Sada možemo da uradimo ono što smo oduvek hteli, da se obrazujemo, ali u jednakoj meri i zabavljamo, ušuškani ispod pokrivača našeg toplog kreveta.

Google Arts & Culture uključuje i British Museum u Londonu, Van Gogh Museum u Amsterdamu,  Guggenheim Museum u Njujorku, kao i stotine drugih mesta koje možemo posetiti i upoznati se sa njihovom umetnošću, istorijom i naukom. Ova edukativna ideja biće posebno značajna za sve one koji su i dalje u školskim klupama, a potrebna im je motivacija da ostanu u toku.

U nastavku ti otkrivamo koji su to najatraktivniji muzeji koje treba da “posetiš”.

British Museum, London

Smešten je u srcu Londona i omogućava svim virtuelnim posetiocima da posete Great Court, kao i da vide čuveni kamen iz Rozete i egipatske mumije. Na virtuelnoj turneji nalaze se stotine artefakata.

Guggenheim Museum, Amsterdam

Google Street View omogućava posetiocima da koračaju poznatim spiralnim stepeništem ovog magičnog muzeja, a da čak ne moraju ni da napuste kuću. Iz svog kreveta otkrićeš neverovatna umetnička dela, impresionističke, post-impresionističke, moderne i savremene umetnosti.

National Gallery of Art, Vašington

Ovaj poznati američki muzej ima dva online, Google, eksponata. Prvi je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, uključujući odeću iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Drugi eksponat podrazumeva zbirku radova holandskog baroknog slikara Johannesa Vermeera.

Musée d’Orsay, Pariz

Praktično možeš prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalazi desetine poznatih dela francuskih umetnika koji su živeli i radili između 1848. i 1914. Zaviri u umetnička dela Moneta, Cézanna i Gauguina.

Pergamon Museum, Berlin

Jedan od najvećih nemačkih muzeja ima mnogo da ponudi, čak iako fizički nisi tamo. U ovom istorijskom muzeju videćeš mnoštvo drevnih artefakata, uključujući vavilonsku kapiju boginje Ištar i Pergamski oltar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Istraži umetnička dela iz zlatnog doba Holandije, uključujići Vermeera i Rembrandta. Google nudi da njegovom Street View turom osetimo kao da stvarno lutamo ovim hodnicima.

Comments