Ukoliko su vam dosadile kokice uz film, imamo predlog kojim ćete malo osvežiti vaš ovonedeljni “muvi najt”. Tematsko meksičko veče može da ide u paketu sa nekim filmovima kao što su Desperado, Frida ili crtani Koko. Ako vam filmsko veče pada u petak, nema boljeg izbora od pića nego margarita, i s tim da je, ukoliko film gledate sa drugaricama (nije bitno koji je ako uz njega ide margarita), možda bolje da telefon isključite. Bez obzira na to da li je tematika dan mrtvih, biografija jedne slikarke ili lokalni bandit, margarita će vas naterati na to da između kadrova pronađete sebe i odgovore na pitanja koje trezni ne nalazimo. Uz sve to je najbolja hrana koja upija alkohol, tugu i suze su – naćosi. A ovo su tri recepta za umake koji će vas zabaviti i pri pravljenju i pri jelu.

Gvakamole

Videćete i sami kad jednom uplovite u čari meksičke hrane da gvakamole sos koji možemo da nađemo u radnjama i nije baš nešto ukusan, i zato je najbolje da ga uvek sami napravimo jer će nam oduzeti samo 10 minuta. Ono što nam je potrebno je:

1 avokado
1 manji crni luk
1 čen belog luka
2 čeri paradajza
1 ljuta paprika
limunov sok ili sok od limete
so i biber

Avokado presecite na pola. Ako je malo čvršći isecite ga na kockice pa zgnječite viljuškom, a ako je malo mekši, što je i bolje, samo ga izdubite i izgnječite. Crni i beli luk isecite na sitno, i po ukusu ubacite u smesu. Ukoliko volite ljuto, ubacite i iseckanu ljutu zelenu papriku. Čeri paradajz takođe isečete na što sitnije kocke i sve to ubacite u smesu gde je avokado. Zatim smesu dobro zalijete limunovim sokom ili sokom od limete, šta god imate pri ruci tada. Na kraju dodajte malo soli i bibera po želji.

Comments