Savremen svet baš voli dramu – od rijaliti programa do vesti, svi sadržaji su usmereni da izazovu osećanja, da nas prodrmaju, uznemire i uzbude, jer to je izgleda, omiljeni oblik zabave. Koliko god izgledalo sumanuto što se svi svetski mediji bave ličnom pričom izvesnog poznatog glumca i njegove bivše supruge, koji se preganjaju po sudovima, to je komericjalna stvar – vrsta rijalitija i zabave za raju. Ako nema drame, mediji je stvaraju, a narod guta – to je prosto zavisnost. Drama je stimulant za naše umove, kao što je nezdrava hrana za naše čulo ukusa. Uvek smo u iskušenju da je konzumiramo. Ali, u realnom životu, drama uopšte nije zabavna (jer se dešava nama) i dramom opterećene veze su toksične i vremenom postaju sve toksičnije. Dakle, oslobodite se ove vrste zavisnosti, sprečite dramu u svojoj vezi, na ove načine. 

Upravljajte svojim toksičnim mislima o partneru. Ako sebi stalno iznova govorite da je vaš partner neodgovoran i lenj, kakva ćete osećanja gajiti prema njemu? Sigurno nećete želeti da ga nežno grlite, pružate mu podršku i da vodite ljubav sa njim, nego ćete se osećati kao da „nosite na grbači“, neodgovornu i lenju osobu. Niste izmislili te njegove osobine, već ih primećujete i smetaju vam. Ali, ako sebi stalno vrtite isti film, onda mu dajte i naslov: „On me sputava“, jer to je ono što ćete osećati fokusiranjem na partnerove nedostatke. A pored toga, mrzećete sebe što ste to dozvolili. I bićete skloni da okrivite partnera za to što niste ispunili svoje snove.

Takvi toksični obrasci unutrašnjeg monologa počinju u ranoj mladosti i zato treba da budete oprezni – taj obrazac ste upili, usvojili, on je instaliran u vas i ne predstavlja vašu autentičnu procenu i reakciju, samo ste preuzeli obrazac, koji je u vašoj porodici već postojao. Dakle, ne razmišljajte o tome da popravite partnerove kvarove, nego da deinstalirate obrazac razmišljanja o njemu. Budite realniji, razgovarajte sa partnerom o onome što vam smeta, unapredite komunikaciju, pokušajte zajedno da definišete problem i da pronađete rešenje – zajedno ste u tome. Nije on neki uzurpator, koji vas sprečava da živite punim kapacitetom, nije vam neprijatelj – ali počećete tako da ga doživljavate, ako ne promenite način na koji o njemu razmišljate, ako ne promenite ono što govorite sami sebi. 

Izražavajte ljubaznost nasumično i spontano. Ovakvo ponašanje – predusretljivost, sitne usluge, nežnost, bez nekog povoda i razloga, dobar je način da stvari očuvate svežim. Praktikujte ga svakodnevno, jer to je značajan depozit na vaš zajednički račun sa pozitivnim emocijama i bliskošću – a u to vredi uložiti. 

Vodite računa o problematičnoj upotrebi alkohola ili droga. Alkohol i druge supstance mogu stvoriti opušteno raspoloženje, ali ako neko pretera, u situaciji kada su kočnice otpuštene i filteri ne funkcionišu, može reći ili uraditi stvari koje iniciraju intenzivnu dramu i toksično ponašanje. 

Vodite smirene, konstruktivne razgovore sa maksimalnom pažnjom i empatijom. Kad god postoji problem, najveće su šanse da vi i vaš partner delite odgovornost za njegovo nastajanje. Ako krivite jedno drugo, oboje izbegavate odgovornost i stvarate lošu energiju drame.  Zato pođite od toga što ćete pogledati u sebe i potražiti deo za koji ste vi odgovorni, a partner treba da uradi to isto. Iskrenim razgovorom ćete jedno drugom pomoći u sagledavanju svoje uloge, svog dela odgovornosti u problemu, a čim stignete do uzroka, na putu ste ka rešenju. Što više praktikujete naviku smirene komunikacije, koja podrazumeva prihvatanje odgovornosti za sopstvena osećanja, razmišljanja i stanja, to će se ego više „kultivisati“ i manje nastojati da sve poništi dramom. 

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević 

Comments