Postoji više razloga zašto osećamo glad iako kada kažemo da smo gladni misli se samo na fizičku glad, a nije svaka fizička. Sigurno vam se nekad nešto jelo samo zato što hoćete da udovoljite svojim nepcima ili zato što ste tužni i treba vam uteha. Evo koji sve tipovi gladi postoje i zašto ste zaista gladni.

Fizička glad

Ovo je glad za koju svi znaju. Podrazumeva krčanje u crevima, nedostatak fokusa, intenzivne misli o hrani, nervoza. To su sve simptomi da vašem organizmu fali nutrijenata i da treba da ih obezbedite što pre. Fizička glad počinje postepeno, vremenom postaje sve veća, a onda sasvim nestaje čim nešto pojedete.

Kada ste zaista gladni pojeli biste i nešto što ne predstavlja vaš omiljeni izbor hrane. Bitno vam je samo da napunite stomak i niste uopšte izbirljivi. Prestaćete da jedete čim osetite da je vaša glad zadovoljena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Glad za ukusom

Da li vam se ikad desilo da prođete pored restorana i osetite miris hrane i istog trenutka ogladnite? Ili uđete u kuću, vidite da se nešto sprema i raspoloženi ste za hranu istog trenutka iako niste osetili fizičke simptome gladi pre toga. Sve je to glad za ukusom.

Pročitajte i ovo: Zablude o mršavljenju zbog kojih ne gubite kilograme

I obično je u pitanju hrana u kojoj izuzetno uživate. To je, takozvani, craving. Iznenada osećate želju za nekom hranom zato što vam nedostaje njen ukus. Ili na televiziji ste videli da neko pije koka-kolu i istog trenutka se i vama to pilo. Dakle, niste zaista gladni, ne treba vam ta hrana fizički da biste preživeli, već želite da se zasladite i uživate u čulu ukusa.

Ne postoji ništa loše u vezi sa ovom glađu. Nije ni dobro da je potiskujete, što se neretko dešava kada ste na dijeti. Ako sebi nikad ne pružite užitak kroz hranu, vaša potreba za njom će postati sve veća i veća, da ćete izgraditi toksičan odnos prema hrani, jer nešto želite, ali sebi to zabranjujete.

Emotivna glad

Hrana može da služi i kao uteha. Još kao bebe smo hranu povezivali sa emocijama, dok nas je majka dojila i tako se stvarala bliskost između majke i bebe. Hranu povezujemo sa ljubavlju i jedan vid pokazivanja ljubavi upravo i jeste kuvanjem. Tako da su hrana i emocije višestruko isprepletane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Zato je sasvim normalno da, kada ste tužni i kada se osećate loše, koristite hranu kao vid nošenja sa emocijama. I ovo je sasvim legitiman način utehe, ali postaje problem kada je jedini. To znači da ćete se uvek okretati ka hrani, kad god nešto nije u redu, što vodi do emotivnog prejedanja – još jednog toksičnog odnosa prema hrani.

Praktična glad

Ovo je još jedan veoma važan tip gladi koji se neretko zapostavlja. Najprostiji način da se objasni je sledeći: recimo da treba da krenete na posao, sada niste gladni, ali znate da vas očekuju sastanci i da nećete moći ništa da pojedete do pauze za ručak. Svesni ste da ćete biti gladni i da nećete moći da izađete da jedete nasred sastanka i zato ste se odlučili da to predupredite tako što ćete pojesti doručak pre posla, iako ne osećate glad.

Pročitajte i ovo: Verovali ili ne, kafu ne bi trebalo da pijete kad se probudite – a evo i zašto

Praktična glad govori da imate zdrav odnos prema telu i da brinete o sebi. Naš stomak voli rutinu, tako da ako počnete da jedete u isto vreme, primetićete i da ćete postajati gladni baš tada kada treba da jedete. Zato pojedite taj doručak iako vam se sada ne jede, kako biste predupredili glad u budućnosti i navikli svoj stomak da hranu uvek dobija u isto vreme.

Naravno, tipovi gladi mogu biti pomešani. Na primer, možete početi da jedete nešto jer ste gladni, ali ne znate da stanete zato što je to prešlo u emotivnu glad ili želite da nastavite da uživate u ukusu. Zato jedite polako i kada ste nasred obroka zapitajte se da li ste i dalje gladni i da li vam je neophodno da nastavite da jedete.

Naslovna fotografija: instagram.com/onparledemode

Jovana Petkvoić

Comments