Nikad nije pogrešan trenutak za čitanje. A dolazi jesen… možda idealno vreme za smeštanje u krevet ili omiljenu fotelju, ušuškani pod ćebe, uz šolju kafe ili čaja… Možda desert i – knjiga. Mozak na otavu i ulazak u drugi svet koji nam pomaže da, barem nakratko, zaboravimo na probleme svakodnevice. To je jedan od retkih trenutaka koje imamo za sebe. Cenite to i negujte ga, a mi smo izdvojili nekoliko knjiga koje vam u tome mogu pomoći…

Puškinova brda – Sergei Dovlatov

Zvuči romantično, zar ne? A knjiga je, na neki duhoviti način, možda baš takva. Ruski pisac Sergei Dovlatov, koji je emigrirao u SAD sedamdesetih godina prošlog veka, priseća se kako je vodio turističke ture u Puškinovom parku u selu Mihajlovsko, i svih nesvakidašnjih i zabavnih situacija koje su mu se tamo desile. Njegov stil pisanja je jednostavan, jasan, duhovit, inteligentan, a rečenice kratke. Sličan srpskom književniku Srđanu Valjareviću. Dovlatov se neprestano dotiče istorijskih i tada savremenih trenutaka Sovjetskog Saveza. Puškinova brda, a i bilo koja Dovlatovljeva knjiga, može se pročitati za dan. Neopterećujuća, a nakon završetka ćete se sigurno osećati pametnije. Interesantno je da je Sergei Dovlatov bio najviši pisac svoje generacije – čak 194 cm. Srpski glumac Milan Marić tumačio ga je u ruskom filmu Dovlatov 2018. godine.

Molitva za Ovena Minija – John Irving

John Irving važi za jednog od najboljih svetskih pisaca današnjice. Napisao je veliki broj romana i drugih književnih dela, ali je i dobitnik Oskara u kategoriji za najbolji prilagođeni scenario za film The Cider House Rules (1999). Možda ste čuli za njegove romane Svet po Garpu ili Tuđa pravila, ali mi smo se ovaj put odlučili za Molitva za Ovena Minija, koji govori o dečacima Johnu Wheelwrightu i Owenu Meanyju koji u Nju Hempširu igraju bejzbol leta 1953. godine. Kad lopta koju ispali Owen ubije Johnovu majku, život im se zauvek menja. Owen postaje ubeđen da kroz njega dela bog i da je on taj koji treba da sprovodi božju volju. Godinama kasnije, John i Owen, sada stariji, kreću u Vijetnamski rat gde će se pokazati da Owen nije umišljao svoju posebnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija (@distance.your.shelf)

Comments