Jedno od zapanjujućih prirodnih čudesa, nadrealna aurora borealis, ili polarna svetlost, stvara se visoko u Zemljinoj atmosferi – na altitudama od 100 do 400 kilometara – kad se naelektrisane čestice Sunca zarobe u magnetnom polju Zemlje. Rezultat je šarena, plesna svetlosna predstava. Srećom, postoji više mesta sa kojih možete uživati u ovoj jedinstvenoj čaroliji. Na polarnim geografskim širinama, aurora borealis se može pojaviti u toku bilo koje mračne noći. Duge zimske noći su povoljne, ali ne nužno i najbolje vreme. Blizu ravnodnevica u martu i septembru, Zemljino magnetno polje omogućava više sunčevih čestica da stupe u interakciju sa atmosferom, stvarajući godišnja doba aurore! Predlažemo jesenju ravnodnevicu u septembru, kada su u polarnim geografskim širinama prijatne temperature. I zapamtite: osim vremena, ključ su mračno nebo i optimalno godišnje doba. Probajte noći bez pojavljivanja Meseca.

Island

Čak i bez polarne svetlosti, Island je apsolutna must-see destinacija – sa sve glečerima, gejzirima, masivnim vodopadima i vulkanima. I geografska širina i dužina zemlje favorizuju posmatranje aurore, ali vremenske prilike ne sarađuju baš uvek. Međutim, dobar obalni put širom zemlje omogućava vam da jurite za vedrim nebom. Najbolje aurore se mogu spaziti sa planine Kirkjufel na zapadnoj obali. Polarnu svetlost možete čak i špijunirati iz predgrađa Rejkjavika, a svetionik Grota je popularno mesto za posmatranje. Širom zemlje, posmatrači neba mogu da uživaju u rasplesanim svetlima iz toplih kada na otvorenom, u Buubble kućicama i iz laguna toplih izvora.

Kada otići: od kraja avgusta do početka aprila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyeongwoo Kim (@woosra)

Ferbanks, Aljaska

Smešten samo dva stepena ispod Arktika u blizini međunarodnog aerodroma i impresivnog nacionalnog parka Denali, Ferbanks je najbolje mesto u SAD za posmatranje polarne svetlosti. Čak ima i sopstveni sistem prognoze i nudi obilaske koji posetioce vode daleko od gradskih svetala.

Kada otići: od kraja avgusta do sredine aprila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nader (@nadershoots)

Jelounajf, Kanada

Jelounajf se hvali svojim Aurora selom koje nudi specijalne aktivnosti u pogledu turizma polarnih svetlosti. Kanada je raj za posmatranje aurore, zahvaljujući svojoj severnoj georgafskoj širini i slabom svetlosnom “zagađenju”. I Vud Bufalo i Džesper nacionalni park su, takođe, popularna mesta za posmatranje.

Kada otići: od sredine avgusta do kraja aprila. Za mesta Čerčil i Vud Bafalo od početka avgusta do početka maja.

Comments