Klasici su klasici sa razlogom, ali često ih baš zbog toga zaobilazimo. Neko ima odbrambeni stav prema načinu glume koji se tad poštovao, neko prema dijalozima koji su se vodili, a nečije oči prosto ne mogu da prate radnju kada je film crno-beli. Takvim razmišljanjem možemo da propustimo filmove koji su zaista obeležili jednu eru i mogu da nas zabave, rastuže, drže napetim, baš kao i bilo koja moderna, filmska HD produkcija (po mom mišljenju i više). I crno-beli filmovi imaju boju, samo ne onu klasičnu, iz palete. Boju daju gluma, kostimi, ton i dijalozi.

Ovo su neki od predloga sa kojim možete da počnete da otkrivate svoju ljubav prema klasičnom kinematografiji.

1.Neki to vole vruće

Možda najbolja komedija svih vremena. Kada je prvi put budete gledali, radnja će vam se činiti pomalo poznata, a to je zato što je film “White Chicks” pomalo baziran na njemu. Glavnu ulogu igra Merilin Monro, i to je ono što daje boju ovom crno-belom filmu. Beskrajno komična situacija gde se dva muzičara koja beže od mafije maskiraju u žene i pridružuju se ženskom bendu. Inteligenti, duhoviti i vrcavi dijalozi nasmejaće vas do suza, i onda će vam biti potpuno svejedno hoće li slika biti u koloru ili ne.

2. Kazablanka

Kada na slici vidite opis “We’ll always have Paris”, verovatno ni ne znate da je to baš iz ovog legendarnog filma. Hamfri Bogart glumi ciničnog vlasnika američkog kluba u Maroku i od svih klubova na svetu – njegova nikad prežaljena ljubav uđe baš u njegov. Ona, udata za drugog čoveka, moli ga da im pomogne da pobegnu od nacista u Ameriku, i on postaje rastrzan između večne ljubavi i želje da ona bude bezbedna.

3. Gilda

Rita Hejvort zarobljena u destruktivnom odnosu je nešto što će vam sigurno držati pažnju, jer ćete uspeti da se pronađete u skoro svakoj njenoj rečenici. Kada vlasnik kazina u Buenos Airesu otkrije da je nova žena njegovog zaposlenog u stvari njegova bivša ljubav (Televisa Presenta), njih dvoje mržnjom pokušavaju da prikriju očiglednu strast koja i dalje tinja među njima. Zlatno doba Holivuda boji ovaj crno-beli film, kao i Gildine duge glamurozne haljine.

4. Orkanski visovi

Film je prva adaptacija istoimene knjige Emili Bronte. Hitklifa glumi Lorens Olivijer i  daje mu baš onakav lik kakvim ste ga zamišljali dok ste čitali knjigu. Posle ove adaptacije iz 1939. godine napravljeno je još minimum šest, ali njedna nije tako verna knjizi kao ova. Buran odnos između Keti i Hitklifa savršeno je oslikan u divljini prirode koja ih okružuje, bez obzira na to što je ona crno-bela. Iako knjiga prati samo prvi deo knjige, a ne i drugi koji priča o njihovim potomcima, dijalozi u filmu toliko prate knjigu, da nikada više nećete pogledati nijedan film pod istim nazivom.

5. Tramvaj zvani želja

Mladi Marlon Brando u potkošulji bez rukava navešće vas da budete nostalgični za erom u kojoj uopšte niste ni živeli. Zajedno sa Vivijen Li, koju smo gledali u Prohujalo sa vihorom. Prepoznaćete sigurno scenu koju mnogi moderni filmovi koriste kao kulturnu referencu, a to je kada on u toj istoj potkošulji, pijan, dolazi da moli ženu za oproštaj i viče “Stela”. Marlon Brando glumi Stenlija, čoveka koji je čvrsto utemeljen u fizičkom svetu, dok Vivijen Li glumi sestru njegove supruge, Blanš, koja odbija da prihvati karte koje joj je sudbina dodelila. Antagonistički odnos između Blanš i Stenlija predstavlja borbu između izgleda i stvarnosti, a vi birate na čijoj ste strani.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments